Ekstra portion folkepension hvis forudlønnet?

»Jeg opsagde mit arbejde et år før pensionsalderen og holdt selv­betalt ferie – må man ikke det, hvis man vil have den ekstra portion?« Fold sammen
Læs mere
Foto: lev dolgachov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spørgsmål? I mit sidste job før pensionering var jeg forudlønnet. Det skulle udløse en ekstra portion ved overgang til folkepension. Jeg har imidlertid fået afslag med begrundelsen, at jeg ikke umiddelbart forinden pensioneringen fik løn.

Jeg opsagde mit arbejde et år før pensionsalderen og holdt selv­betalt ferie – må man ikke det, hvis man vil have den ekstra portion?

Med venlig hilsen J

Svar! Det er korrekt, at hvis du umiddelbart inden første udbetaling af folkepension har modtaget forudbetalt løn eller forudbetalt offentlig forsørgelse, er du berettiget til en ekstra måneds folkepension, som er forudbetalt. Ellers ville du modtage løn den 1. i den sidste måned, hvor du arbejder, og først modtage folkepension sidst i den efterfølgende måned.

Som loven er formuleret, er det ikke afgørende, om du i dit ansættelsesforhold er forud- eller bagudlønnet, men om du helt konkret har modtaget forudbetalt løn måneden inden, du gik på folkepension.

Du oplyser, at du inden pensionering holdt selvbetalt ferie, og du har således ikke modtaget løn i den sidste måned. På den baggrund mener jeg, at afgørelsen er korrekt. Det afgørende er således ikke, at du holdt ferie, men at du selv betalte for ­ferien og således ikke modtog løn.

Ankestyrelsen har slået fast, at ­bestemmelsen ikke kan udvides til at omfatte andre ydelser end dem, der specifikt er nævnt. Hvis en person f.eks. modtager forudbetalt tjenestemandspension inden overgangen til folkepension, er den pågældende heller ikke berettiget til en ekstra måneds folkepension, da der ikke er tale om løn eller offentlig forsøgelse.

Med venlig hilsen

Jesper Rye Jensen, advokat (L),

www.ForumAdvokater.dk