Eksplosion i nye flekslån

Realkreditselskaberne advarede om større risiko og højere renter, men massevis af danskere trodsede i efteråret de gode råd og satsede med foreløbigt held på flekslån og dermed rentefald.

Over halvdelen af de nye lån hos Nykredit i efteråret var med variabel rente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Simon Knudsen

Det viser nye opsigtsvækkende tal fra Nykredit, der i dag offentliggør lånefordelingen for fjerde kvartal 2008, skriver Børsen.

For hele 53 procent af realkreditselskabets kunder, der optog et nyt lån i sidste kvartal, valgte det variabelt forrentede flekslån, hvor renterisikoen er størst af alle realkreditlån.

Det er næsten en fordobling i forhold til tredje kvartal 2008, hvor andelen var 29 procent. Appetitten efter flekslån har ikke været højere siden 2004, da F1-renten var på et meget lavt niveau, oplyser Nykredit.

»Der er en del af vore kunder, som i efteråret har hjemtaget kursgevinsten på deres fastforrentede lån, det vil sige lagt om fra fast rente til det et-årige rentetilpasningslån (såkaldt skrå konvertering, red.),« siger Thomas Kyhl, chefanalytiker i Nykredit og henviser til det markante kursfald i efteråret på såvel garanti- som fast forrentede obligationer.

På grund af et massivt rentefald i de lange renter, så kom kursen på eksempelvis 4 procent-lånet ned omkring 80 i midten af oktober. Og det har fristet mange boligejere til at skære ca. 20 procent af restgælden ved at omlægge til et flekslån.

Cheføkonom i Realkredit Danmark (RD), Elisabeth Toftmann Asmussen, bekræfter, at der også var RD-kunder, der blev fristet og fik foretaget en skrå konvertering, da muligheden bød sig i efteråret.

Læs også: Fleksrenten dykker kraftigt