Eksperter: Tving bankerne til åbenhed

Erhvervsminister Troels Lund Poulsens (V) forslag om at forbyde handelsprovision får den kolde skulder fra eksperter. Det vil ikke få nogen effekt, siger de.

Arkivfoto: Danske Bank (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil gerne hjælpe de private investorer til at komme ud af gebyrjunglen, når de investerer. Troels Lund Poulsen, erhvervs- og vækstminsiter, foreslår, at det skal forbydes at opkræve formidlingsprovision af kunder, som indgår en aftale i en bank om porteføljepleje. Men en række eksperter mener ikke, at det vil lette gebyrbyrden.

»Et provisionsforbud vil ikke nytte noget. Jeg mener, at man bør vende det om og lovgive om informationspligten i stedet, så samtlige omkostninger hele vejen ned gennem systemet skal kunne forklares på en eller to sider, der kan udleveres til kunden. Hvis det skal være rigtig fint, så skal kunden også informeres om, hvad banken tjener på det,« siger direktør i fondsmæglerselskabet Secure.

En arbejdsgruppe om alternative honorar- modeller for investeringsforeninger på-pegede i mandags muligheden for at forbyde formidlingsprovisionen, som er det gebyr, en investeringsforening betaler til typisk den tilknyttede bank, der sælger investeringsforeningsbeviserne til kunderne. Gebyret bliver dog fuldt og helt betalt af kunderne og er stærkt kritiseret.

Gebyrer bør opkræves direkte

Hans Peter Christensen, direktør i rådgivningsfirmaet Uvildig.dk, mener heller ikke, at forbuddet vil hjælpe de private investorer. Hvis man forbryder formidlingsprovisionen, så bliver et tilsvarende gebyr bare opkrævet på en anden måde. Det viser også erfaringer fra England, der indførte et gebyr for flere år siden.

Hans Peter Christensen foreslår også at tvinge bankerne til fuld åbenhed om gebyerer.

»Det er fair nok, at bankerne tager nogle gebyrer. De må gerne tjene penge. De skal bare opkræve gebyrerne direkte på kundernes konto, for det lægger kunderne mærke til. Eller ser de dem ikke. Folk siger, at mit depot er vokset med fire pct, og det er jo dejligt, men det kunne være vokset med seks pct., hvis ikke der var fratrukket to pct i omkostninger,« siger han.

Direktør i rådgivningsfirmaet Confida Marianne Thørs mener, at det skal være et krav via lovgivningen, at pengeinstitutter og andre pengepleje-udbydere skal oplyse alle omkostninger til kunden i årsbrevet og på anmodning.