Eksperter: Skat ændrede praksis efter Kinnock-sag

Skatteministeriet fastslog i sidste uge, at det alene er Camilla Vest-sagen, der nu fører til en mere lempelig skattepraksis. Men det afviser to eksperter over for BT.

Statsministerparrets egen revisor var overbevist om, at Stephen Kinnock var skattepligtig for flere af de indkomstår, sagen drejede sig om - eksperter vurderer over for BT, at Skat ændrede praksis undervejs i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg vil ikke sige, at Kinnock har fået særbehandling. Han har fået en rimelig behandling. Skat har vel brugt denne sag til at konstatere, at de gamle regler på dette område overhovedet ikke passer på et moderne arbejdsmarked, hvor folk flyver frem og tilbage og arbejder her og dér. Og så har man ændret praksis. Det er fornuftigt,« siger lektor i skatteret ved Aalborg Universitet, Thomas Rønfeldt.

Den mere lempelige praksis fik i sidste uge Skat til at meddele, at de ville genåbne en række sager med danskere, der er kendt skyldige i skattesvig. Det sker efter, at dommen over fotomodellen Camilla Vest blev omstødt. I frifindelsen i Østre Landsret henvises, der hele to gange i dommen til afgørelsen i statsministerens mand Stephen Kinnocks skattesag.

»Jeg forstår bare ikke, at Skat ikke åbent og ærligt siger det, som det er: Vi har ændret praksis. Det er jo oplagt, at det er dét, der er sket, og mangler man beviser, er det jo bare at se på Camilla Vests sag. Hun blev frikendt i sin sag, fordi Skat havde ændret praksis. Så enkelt er det, men Skat har selvfølgelig det problem, at hvis man siger det, som det er - at der er sket en praksisændring - så vil folk tro, at det er sket for at hjælpe Kinnock og statsministeren, mens der i virkeligheden bare kan være tale om, at Skat erkender, at reglerne er for stramme, og så lemper dem på fornuftig vis,« siger Thomas Rønfeldt.

Tidligere formand for Skatterådet, advokat Lida Hulgaard, mener også, at reglerne er blevet lempet efter Kinnock- og Vest-sagerne.

»Jeg har ikke nogen mening om, hvorvidt Skats afgørelse i Kinnock-sagen er udtryk for særbehandling eller ej. Jeg kan blot konstatere, at lovgivningen og de afgørelser, Skat tidligere har truffet i sager om til- og fraflytning ind og ud af Danmark, åbenbart er så svære at tolke og forstå, at revisor i den konkrete sag synes at nå frem til det modsatte resultat af Skat, oven i købet til ugunst for sin egen klient.«

»Skat har nu erkendt, at der er basis for at genoptage andre sager på grundlag af Kinnock-sagen og Camilla Vest-sagen, således at andre kan blive behandlet efter den samme lempelige praksis. Det er efter min opfattelse en relevant reaktion på de to afgørelser. Men næppe tilstrækkeligt til at fjerne den generelle usikkerhed på området,« siger Lida Hulgaard.