Eksperten: Din pensionsøkonomi er truet

Du skal sandsynligvis både arbejde mere, bruge mindre og spare mere op.

Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden har ændret sig de seneste ti år. At det er sket så hurtigt, skyldes bl.a. finanskrisen, men skal vi være ærlige, var det nok sket alligevel på et tidspunkt.

De høje vækstrater i Europa hører fortiden til, og mange lande – heriblandt Danmark – er stadig ikke nået op på samme BNP som inden finanskrisen. Europæiske forbrugeres opsparing lå dengang lavt i forhold til resten af verden – en større del af indkomsten gik med andre ord til forbrug.

De tider er forbi. Tidligere lukrerede vi på adgang til billig arbejdskraft i tredjelande, nu skal vi selv skabe væksten, og vi konkurrerer også med Indien, Kina, Brasilien, Rusland m.fl. Vi befinder os med andre ord i et andet økonomisk regime end før finanskrisen. Det er en udfordring for din opsparing og formue.

Renten på sikre obligationer er i dag meget lavere, end den var for ti år siden. Også ­inflationen er lavere. Men samlet set er dit nettoafkast efter skat og inflation ­negativt med en investering i risikofrie ­obligationer som f.eks. en fem-årig stats­obligation. Din formue bliver altså mindre fra år til år, hvis du ikke tager risiko på din investering. Sådan var det ikke for ti år siden.

Renters-rente-effekten efter skat og inflation bliver derfor meget lille eller måske endda negativ, hvis du vælger en sikker obligationsstrategi i din porte­følje. Med en sikker strategi kan porte­føljen f.eks. bestå af en blanding af meget sikre danske realkreditobligationer kombineret med aftaleindlån i en bank. Det er mit udgangspunkt i fem måder at sikre formuen mod lav rente – de er ikke lige behagelige, men intet er gratis i det finansielle marked.

1. Arbejde længere eller mere.

2. Spare mere op.

3. Bruge mindre i pensionsperioden.

4. Tage mere risiko.

5. Håbe på bedre tider.

Den første mulighed er særlig aktuel for øjeblikket, hvor regeringen vil have os til at arbejde et halvt år længere for at få statens budget til at holde. Det står i regeringens 2025-plan.

Et halvt år er dog langt fra tilstrækkeligt for at kompensere din formue for den lave rente uden at hæve din risiko. Har du 10-15 år indtil pensionen, betyder det seneste ti-års fald i renten, at du skal arbejde tre-fem år længere, end du ellers skulle. Det er en ganske voldsom ændring i vilkårene for din pension. Det betyder væsentligt mere end nogen økonomisk reform – ja, faktisk mere end samtlige reformer tilsammen de seneste 15 år! Har du mindre end ti år tilbage til pensionering, peger tallene på, at du sandsynligvis kan kompensere for den lave renteudvikling på andre måder end ved at arbejde mere.

Har du længere til pensionering vil den lave realrente være så stor en udfordring for udviklingen i din formue, at det vil være naturligt at arbejde mere eller blive på arbejdsmarkedet længere tid.

Det er meget fristende at satse på mulighed fire eller fem ved at tage mere risiko eller håbe på bedre tider for at sikre det fremtidige forbrug. Det er ikke desto mindre en farlig vej at betræde. Begge muligheder indebærer nemlig større usikkerhed om din pensionsformue og dermed dine muligheder for forbrug i pensionstilværelsen.

Vælger du at erstatte sikre danske obligationer med aktier eller andre værdi­papirer med højere risiko, øger du muligheden for tab i din portefølje. Det begrænser i givet fald dine muligheder for forbrug yderligere.

Nøjes du med at håbe på bedre tider, går du glip af renters rente på din opsparing, mens du venter. Det kan blive meget svært at indhente, selv om det måske kun drejer sig om ganske få år.

Du skal sandsynligvis både arbejde mere, bruge mindre og spare mere op. Derudover kan du tage lidt mere risiko i pensions­opsparingen mod at forlænge udbetalingsperioden og i stedet bruge af friværdien i ejerboligen. Og så er det ikke forbudt samtidig at håbe på bedre tider.

Få eventuelt din økonomiske rådgiver til at lave den individuelle løsning, der skal til for at sikre din økonomi i pensions­tilværelsen.

Kim Valentin er uddannet cand.polit. Partner og administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg, hvor han yder uvildig økonomisk rådgivning til private, mindre virksomheder og organisationer.