Ekspert: Slip ejendomsmæglerne løs, og vi vil få billigere boliglån

Finansekspert opfordrer til at lade ejendomsmæglere formidle realkreditlån for at forøge konkurrencen.

Arkivfoto. Finansekspert opfordrer til at lade ejendomsmæglere formidle realkreditlån for at forøge konkurrencen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ét af de vigtigste greb til at få sparket gang i konkurrencen på realkreditmarkedet og sikre billigere boliglån til boligejerne ligger ifølge en finansekspert hos en lovændring, der skal slippe ejendomsmæglerne løs.

»Der er ikke den ønskede konkurrence inden for realkredit. Der er dels nogle reguleringsmæssige årsager, men der er så sandelig også nogle distributionsmæssige årsager. Problemet er, at når du går ned i din bank, så er den tilknyttet et realkreditinstitut. I virkeligheden er der ikke nogen til at presse real­kreditinstitutterne. Konkurrencepresset burde komme fra distributionsleddet, altså bankerne. Men det gør det ikke, for de er i dag tæt forbundne,« siger Lars Krull, der er bankforsker og seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Han efterlyser, at ejendomsmæglerne får lov til at sælge realkreditlånene mod en engangsbetaling, så de ikke bliver bundet op på enkeltinstitutter. Ejendomsmæglerne har i hvert fald i salgssituationen den motivation, at det vigtigste for vedkommende er at få salgssalæret, påpeger han.

Et eksempel kunne være, at man havde en ejerlejlighed i København med eksempelvis et afdragsfrit realkreditlån på tre mio. kroner.

»Hvis bidragssatsen var på en procent, og lånet var optaget hos eksempelvis Totalkredit, så ville banken få halvdelen i formidlingsprovision, hvilket ville være 15.000 om året. Hvert år. Kunne man få en situation, hvor ejendomsmægleren i stedet ville tage et engangssalær på eksempelvis 25.000 kroner, så er der konkurrence,« påpeger Lars Krull.

»Så er der en ekstra kanal. Det er ikke sikkert, at der ville komme så meget volumen i den kanal -  folk stoler ofte meget på deres bank. Men når der kommer et billigere alternativ i form af ejendomsmæglerne, så vil det umiddelbart presse bankernes priser nedad.«

Hvis ellers ejendomsmæglerne har kompetencerne til det, så bør de ifølge Lars Krull sættes fri på markedet for at formidle realkreditlån. Det kræver dog en ændring af ejendomsmælgerlovgivningen. Der blev i 2015 indført et forbud for en ejendomsmægler mod at formidle boliglån, om end mægleren fortsat må formidle kontakt til samarbejdspartnere. Det anbefales i rapporten, at det forbud lempes. Og det bør have gang politisk gang på jord, mener Lars Krull.

»Det forslag har meget gode chancer for at komme igennem fornuftige politikere,« siger han.