Ekspert: Lad være med at købe bolig nu

Før det nye vurderingssystem er på plads, bør man holde sig fra huskøb, mener Boligøkonomisk Videncenter.

Der er ingen grund til at sætte pen på papir lige nu, når det kommer til boligkøb, mener Boligøkonomisk Videncenter. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Regeringen er på vej med et nyt ejendomsvurderingssystem. Før det er på plads, er der ingen grund til at købe et hus. Det vurderer direktør for Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen.

Udtalelsen kommer, efter at Børsen torsdag kunne fortælle, at et nyt system forventes at give korrekte vurderinger i 72,5 procent af tilfældene.

Men endnu ved man ikke præcist, hvad systemet indebærer, og hvad politikernes planer for beskatningen af boliger er.

»Lad være med at købe. Det er det gode råd. Vent med at skrive under.«

»Et huskøb er måske den største investering i en borgers liv. Så hvorfor kaste sig ud i noget, man ikke kan gennemskue og forstå. Hvorfor ikke vente,« siger Curt Liliegreen.

Han forventer ikke, at det nye system, der via nye vurderinger ændrer forudsætningerne for beskatningen af boliger, vil være en stor omvæltning.

»Men det er rent gætværk, og det er ikke sikkert, at det holder stik. Jeg tror ikke, at Folketinget vil ramme boligejerne hårdt. Men vi har set før, at det kan ske. Både med kartoffelkuren i 1986 og reformen i 1987. Der var også pinsepakken,« siger Curt Liligreen.

Hos Nordea fortæller boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at boligskatterne er ganske vigtige for værdien af huse.

»Boligskatterne spiller selvfølgelig en stor rolle, fordi de påvirker det budget, der danner grundlaget for, hvor meget en boligkøber må købe for.«

»Boligejerne bør mere fokusere på, om det nye system giver gennemsigtighed, end om det rammer helt præcist på værdien. Det gamle system kunne vurdere to huse ved siden af hinanden helt forskelligt. Bare at fjerne den usikkerhed vil være en stor hjælp,« siger hun.

Boligmarkedet, specielt i København, er steget solidt de seneste år. Derfor er Curt Liliegreen heller ikke nervøs for, om det vil vælte markedet, at folk holder igen med underskrifterne.

»Det skader ikke boligmarkedet, at der kommer lidt ro på. Det skader måske ejendomsmæglernes indtjening, men hvem er bekymret for det,« siger han.