Ejerlejligheder skal være almene boliger

De mange tomme, nybyggede ejerlejligheder i København skal laves om til almene boliger. Det foreslår Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S). Hun får opbakning på Christiansborg.

"Når det nu ikke kan lade sig gøre at bygge nyt, hvorfor så ikke lade de almene boligforeninger købe de tomme ejerboliger," spørger Ritt Bjerregaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Nils Meilvang

De almene boligselskaber skal købe de mange tomme ejerlejligheder og leje dem ud til bolighungrende danskere, som ikke selv har råd til at få et ben inden for på det københavnske ejerboligmarked.

Sådan lyder et nyt forslag fra Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard, der siden hun skiftede Christiansborg ud med Københavns Rådhus har forsøgt at bygge billige, almennyttige boliger til københavnere i lav- eller mellemindkomstgruppen.

Det er imidlertid ikke lykkedes, og derfor ønsker hun nu at gå nye veje:

»Det er fortsat for dyrt for mange politibetjente, lærere og social- og sundhedsassistenter at købe en passende ejerbolig i København. Samtidig har vi et problem med de mange tomme lejligheder rundt om i København. Når det nu ikke kan lade sig gøre at bygge nyt, hvorfor så ikke lade de almene boligforeninger købe de tomme ejerboliger,« siger Ritt Bjerregaard.

Når forslaget kommer op nu, skyldes det ifølge Ritt Bjerregaard, at priserne på en stor del af de tomme lejligheder rundt om i København efterhånden er kommet ned på et niveau, hvor det giver mening at lade de almene boligorganisationer købe boligerne på støttede vilkår.

Brev til ministre

Derfor har hun sendt et brev til finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) og velfærdsminister Karen Jespersen (V), hvori hun opfordrer dem til at ændre loven, så det bliver muligt.

»Det kræver en regelændring, så jeg opfordrer regeringen til at ændre reglerne, så vi kan komme i gang med at hjælpe såvel de boligsøgende som de bygherrer, som bliver presset af bankerne til at få lejlighederne solgt,« siger Ritt Bjerregaard.

Hun understreger, at forslaget som udgangspunkt kun handler om nybyggeri, hvor koncentrationen af tomme ejerlejligheder er så massiv, at der nærmest er tale om spøgelsesbyer.

På Christiansborg får forslaget en positiv modtagelse hos partifællerne hos Socialdemokraterne, ligesom Dansk Folkeparti er klar til at undersøge forslaget nærmere.

»Det er en god idé, vi har overvejet et stykke tid. Lejlighederne står tomme, og bygherrerne mangler penge. Men vi har ventet på, at priserne kommer ned i et fornuftigt leje. Det skal ikke være noget med, at man går ud og laver en dårlig handel,« siger boligordfører Thomas Jensen (S).

Læs også: Banker stopklods for bolighandler

Dansk Folkepartis boligordfører Anita Knakkergaard lægger også vægt på, at prisen skal være den rette, før de almene boligselskaber skal begive sig ud i støttede opkøb af tomme lejlighedskomplekser.

»Prisen skal være den rigtige, og derfor snakker vi nok ikke om byggerierne ved havnefronten i København, men mere om andre ejendomme og hele komplekser rundt om i byen. Det afgørende er at finde en model, så huslejen ikke bliver for høj.« siger Anita Knakkergaard.
V er skeptisk

Regeringspartiet Venstre er langt mere skeptisk.

»Det er en interessant idé, men det er også en teoretisk tankegang, for kvadratmeterprisen på ejerlejligheder er stadig langt højere end den maksimale pris, som de almene boligselskaber kan købe for. Skal de betale mere, vil huslejen også blive urealistisk høj for lejerne,« siger Louise Schack Elholm, boligordfører for Ventsre.

S og DF har da heller ikke lagt sig fast på en model for, hvordan de støttede opkøb skal foregå. Problemet med den nuværende lovgivning er, at den sætter et loft over, hvor høj kvadratmeterprisen må være. Den ligger i øjeblikket på godt 18.000 kr. pr. kvadratmeter og skal sikre, at lejerne i de almene boliger kommer til at betale en forholdsvis lav husleje. Derfor er de to ordførere tøvende over for at hæve beløbsgrænsen.

Forslaget ventes at indgå i de politiske forhandlinger om den kommende vækstpakke. Samtidig arbejder et ekspertudvalg under Velfærdsministeriet i øjeblikket på en rapport om finansieringen af de almene boliger. Her ventes spørgsmålet også at blive berørt.

Læs også: Ejerboliger er stadig uden for rækkevidde