Ejere af sommerhuse betaler dyrt for skrald

Det er ekstra dyrt at komme af med skraldet, hvis man bor i sommerhus på Nordkysten. Her opkræver Gribskov Kommune helårstakst for renovation - også hos sommerhusejere.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommerhusejere på Nordkysten føler sig økonomisk udnyttet af Gribskov Kommune.Selv om de fleste kun bor en mindre del af året i kommunen, skal de betale for en fuld dagrenovation.

Skraldebilerne kører på de små sommerhusveje også om vinteren, fordi nogle huse er beboet året rundt.

"Det er simpelthen en god forretning for kommunen at lade sommerhusejerne betale den fulde renovation," siger Johan Nielsen, som har feriebolig i Holløselund og er en af de utilfredse.

"Gribskov Kommune tager meget lidt hensyn til sommerhusbeboerne - og det er jo klart, for vi er ikke vælgere," konkluderer Johan Nielsen.

I bekendtgørelse om affald af 26. juni 2010 står, at »Kommunalbestyrelsen kan i gebyrbladet.. bestemme at fastsætte et nedsat gebyr for ejendomme, der ikke benyttes til helårsbeboelse, jvfr. affaldsbekendtgørelsen paragraf 56«.

Ifølge professor i Miljøret ved Københavns Universitet, Peter Paghs vurdering, er det principielt ikke i orden, at man i sommerhuskommuner prøver at finansiere helårsbeboernes renovering over sommerhusejere.

"På den ene side har kommunen et betydeligt skøn og har lov at fastsætte gennemsnitsgebyrer. Men som ordningen er, er sommerhusbeboernes brug af ordningen markant lavere. Og så har kommunen et problem," mener han.

Landliggersammenslutningen, der tæller små 4000 medlemmer, har nu bedt kommunen behandle sagen, men Bo Juul Nielsen (S), formand for teknisk udvalg i Gribskov Kommune, afviser, at kommunen gør noget forkert:

"Vi har udgifter til sommerhusejere. Flere bor fast i husene, og alle kan benytte genbrugspladserne. Vi fastholder, man skal betale det samme."

Nabokommunerne Helsingør og Halsnæs opkrævede i 2009 en 25 procent nedsat takst for sommerhusejerne, mens der i Hillerød er en »rabat« på 40 procent.