Ejerboliger stadig uden for rækkevidde

Boligmarkedet er fortsat lukket land for mange med mellemindkomster. Ritt Bjerregaard vil have gang i sine billige boliger igen.

Lærere, betjente og sygeplejersker har stadig svært ved at komme ind på boligmarkedet i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bech

Priserne på det københavnske ejerboligmarked er raslet ned i flere år. En spirende optimisme blandt sosu-assistenter, politibetjente og folkeskolelærere – de klassiske mellemindkomstgrupper – har derfor bredt sig som ringe i det vinterkolde vand.

Men en ny undersøgelse fra det statsautoriserede revisionsselskab Deloitte viser, at det fortsat er ganske få i mellemindkomstgruppen, som har råd til at købe sig til titlen som boligejer.

»Lærere, sygeplejersker og pædagoger, der er kernen i den offentlige sektors velfærdsservice til borgerne, må i høj grad flytte uden for både Københavns Kommune og nærmeste omegn for at få en bolig i familiestørrelser,« lyder konklusionen på rapporten.

Læs også: Her vil vi helst bo

Det bekymrer overborgmester Ritt Bjerregaard (S) i en sådan grad, at hun atter forsøger at puste liv i sit løfte om at skaffe billige boliger til københavnerne:

»Vi må simpelthen have gang i byggeriet af almene boliger. Statsminister Anders Fogh Rasmussen har givet udtryk for, at han gerne ser flere almene boliger bygget, derfor er det meget utilfredsstillende, at regeringen fortsat ikke har ændret de snærende rammer, som statens forældede regelsæt har lagt ned over det almene boligbyggeri,« siger Ritt Bjerregaard.

Hun frygter, at København om få år er støvsuget for sygeplejersker, pædagoger og politibetjente, fordi de kan få en meget bedre tilværelse på grund af lavere leveomkostninger andre steder i landet.
Og konklusionen på rapporten fra Deloitte er, at københavnerne godt kan begynde at forberede sig på, at det bliver svært at få behandlet sine sygdomme, få passet sine børn eller gå på gaden uden at blive røvet og overfaldet.

En times transport

Selv om mellemindkomstgruppens årlige husstandsindkomst svinger fra 485.000 kroner for et sosu-par til 670.000 kroner for et lærerpar, er adgangen til en ejerbolig i familiestørrelsen i København og omegn i praksis ikke-eksisterende. Udregningerne fra Deloitte viser, at et par med to børn skal flytte over en times transport væk fra København for at få råd til en passende ejerbolig – eller købe en andelslejlighed i Tårnby Kommune.

Hvis familien har en formue på eksempelvis 700.000 kroner i form af friværdi i den nuværende bolig, flytter det grænsen for, hvor langt væk en familie er nødt til at bosætte sig.

Selv om alle – selv ejendomsmæglere – spår, at boligpriserne vil fortsætte med at falde et stykke tid endnu, vil det ifølge overborgmesteren ikke være tilstrækkeligt til at holde på den nødvendige arbejdskraft:

»Det kan godt være, at det åbner for, at det unge par får råd til at købe en ejerbolig i nærheden af København på et tidspunkt. Men de får jo børn på et tidspunkt, og så vil de fortsat være tvunget til at søge væk. Og det er ganske enkelt uholdbart, hvis vi vil bevare et højt serviceniveau i Københavns Kommune,« siger Ritt Bjerregaard, som håber, at regeringen nu vil prioritere den almene boligsektor i den vækstpakke, som ser ud til at skulle vedtages inden for en nær fremtid.

Læs også: Sådan forbereder du et boligkøb