Egen opsparing redder pensionisterne

De penge pensionisterne selv har sparet op fylder i dag 23,1 pct. af de ældres daglige økonomi, viser nye analyse. Folkepension og pensionstillæg udgør stadig de største dele af pensionisternes indkomst.

Egen opsparing fylder stadig mere af pensionisternes økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne bliver stadig ældre, og det kan pensionsbranchen for alvor begynde at mærke. Sampension udbetaler i dag 50 pct. flere penge end for fem år siden, og egen opsparing fylder stadig mere af pensionisterne økonomi. Det viser en analyse som Sampension har lavet blandt selskabets kunder.

Mere præcist viser analysen, at ud af pensionisternes samlede indkomster fra folkepension, ATP og egen opsparing, så udgør det sidste i dag i gennemsnit 23,1 pct. af indkomsten for danskere i den tredje alder.

Der er tale om en enlig pensionist på 64 år. Vedkommende har før skat en indtægt på 210.000 kr. om året. Heraf stammer de 48.480 kr. fra vedkommendes opsparing til pension. ATP giver 24.200 kr., mens folkepensionen og pensionstillæg giver henholdsvis 68.556 kr. og 68.514 kr.

Folkepension og pensionstillæg udgør således stadig de to største portioner i vedkommendes indkomst.

Direktør i Sampension Hasse Jørgensen understreger, at tallene kun er udtryk for starten på en udvikling, der vil tage yderligere til i de kommende år.

»Det viser, at danskernes egne opsparinger er blevet en integreret og nødvendig del af det danske pensionssystem. Og i de kommende år vil andelen kun blive større«, siger Hasse Jørgensen, der påpeger, at der også er nogle klare udfordringer.

»Det er et stort og stigende problem, at danskere med egne pensionsopsparinger modregnes i pensionstillæg og andre offentlige ydelser. Det betyder, at den reelle gevinst ved at spare op selv i nogle tilfælde kan mindskes. Dermed risikerer man, at danskerne mister en del af deres incitament til at spare op – og det er præcis det modsatte, der er behov for«, siger Hasse Jørgensen.