Efterlønsstormløb hos A-kasserne

Det er ved at være sidste chance for at få udbetalt sin efterløn, og det kan tydeligt mærkes hos A-kasserne, hvor telefonerne kimer konstant disse dage.

Danmarks største A-kasse hos 3F har indtil videre udbetalt efterlønspenge til godt 78.000 nuværende og tidligere medlemmer af ordningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm

"Velkommen til Kristelig Fagbevægelse. Vi har meget travlt i dag, da mange ringer omkring udbetaling af efterlønsbidrag. Vi beklager, at det giver forøget ventetid og beder om tålmodighed. Vent venligst."

Slutspurten er for alvor sat ind, efterhånden som mandag 1. oktober nærmer sig. Herefter er det ikke længere muligt at få udbetalt sin efterløn skattefrit, og det kan fagbevægelsernes A-kasser i høj grad mærke. Der arbejdes hårdt på at kunne besvare de tvivlende efterlønsmodtageres opkald, som får telefonerne til at kime konstant.

"Vi får omkring 300-500 ansøgninger om dagen nu, og der er tilsvarende mange, der ringer ind og er i tvivl. Da der blev åbnet op første gang i april, var der pænt mange, men det fadede lidt ud derefter. Nu følger antallet af telefonopkald fra tvivlere med ansøgningerne, så vi er oppe på samme niveau som april," siger Tove Mathiasen, specialkonsulent i a-kassen hos Krifa - Kristelig Fagbevægelse.

Der er pr. 1 september blevet udbetalt 21 milliarder kroner til 400.000 danskere. Dermed står der stadig godt og vel 40 milliarder og venter på deres ejermænd, som har til på mandag til at beslutte sig for, om de vil have udbetalt efterlønnen.

Hvorvidt det er en god idé at få den udbetalt eller ej, er for mange svært at gennemskue, og derfor oplever A-kasserne, at telefonerne i disse dage ringer uafbrudt. Hos Krifa, der er én af de fem største A-kasser i Danmark med godt 190.000 medlemmer, har de i forvejen åbent fra 7-22, men i disse perioder har de ekstra bemanding på, ligesom de havde i april. Samme interesse fra medlemmerne oplever A-kassen ASE.

"Vi har oplevet stor telefonisk interesse fra tvivlere de sidste uger. De ringer og spørger, hvad de skal gøre, for de har svært ved at overskue reglerne, og de har naturligt nok svært ved at se så langt ud i fremtiden. Det er lange telefonsamtaler," siger Øyvind Reebirk Søltoft, der er juridisk konsulent hos ASE.

I forbindelse med telefonstormen har de også hos ASE sørget for, at der var mere personale til at betjene telefonerne de seneste par uger, men de har ikke udvidet deres åbningstid.

Antallet af medlemmer, der ønsker en udbetaling af efterlønnen, varierer meget fra A-kasse til A-kasse. Hos ASE har de indtil videre fået henvendelse fra 47,5 procent af alle, der har indbetalt til efterlønnen, som gerne vil have den udbetalt. Det svarer til 44.249 personer ud af de 93.062 fra ASE og løber til sammen op i 1,96 milliarder kroner i efterlønsudbetalinger.

Det ser lidt anderledes ud hos Danmarks største A-kasse, 3F, der har godt 300.000 medlemmer. Her har 31 procent af de efterlønsberettigede bedt om at få den udbetalt. Det svarer til en samlet sum på 3,3 milliarder kroner, som fordeler sig på medlemmer, der har frasagt sig ordningen og på tidligere medlemmer, som er holdt op med at betale til efterlønnen. I alt godt 78.000 medlemmer.

Men de oplever slet ikke samme form for telefonstorm hos 3F's A-kasse som hos ASE og Krifa.

"Henvendelserne er steget en lille smule, men slet ikke i samme grad som tilbage i april. Der blev vi jo lagt ned af telefoniske og skriftlige henvendelser. Nu går det ret smertefrit, selvom det er ved at være allersidste slutspurt," siger Morten Kaspersen, forretningsfører hos A-kassen hos 3F.

Hos FOA har de registreret henvendelserne pr. uge og her er det tydeligt at se, at der de sidste uger af september er kommet flere og flere henvendelser. Den første uge lå henvendelserne på 507 og steg i sidste uge til 1.056.

"Jeg tror, at flere medlemmer har brugt sommeren til grundigt at tænke over, om de vil benytte sig af muligheden, eller om de vil bevare det sikkerhedsnet, som betalingen til efterlønsordningen også er. Så de sidste to uger vil formentlig snarere ligge omkring de 1000 udbetalinger end de 400, som var kendetegnende i sommerferieperioden," lyder det fra Helle Steppat, konsulent i FOAs A-kasse.

Som udbetalingerne til efterløn nærmer sig afslutning er der nogle enkelte tendenser, der undrer A-kasserne. Som B.T. skrev om, så er der for eksempel flere hundrede tusinde, der tidligere har været med i efterlønsordningen, men ikke længere betaler til den, som ikke har fået udbetalt pengene. Og det er til trods for, at de nu kan få dem skattefrit og ikke har nogen grund til derfor at lade dem stå.

Hertil har A-kassen ASE bemærket, at det i stor stil er københavnerne og sjællænderne, der vælger at få efterlønspengene udbetalt, mens borgere på den anden side af Storebælt er mere tilbageholdende.

Chancen for at få udbetalt sin efterløn udløber mandag den 1. oktober ved midnat, hvor man senest skal indsende en formular til sin A-kasse. Herefter kan de ikke længere udbetales skattefrit. Krifa forventer derfor også en del henvendelser mandag, da flere har givet udtryk for, at de gerne vil bruge weekenden på at tænke over det.