Efter nederlag i retten: Andelsforening på vej mod konkurs

Nederlaget i Højesteret kan medføre konkurs i andelsforeningen Engskoven, hvor boligerne lige nu er værdiløse på grund af en swapaftale.

Vestre Landsret i Viborg behandlede også sagen om swapaftalen mellem Jyske Bank og Engskoven Andelsboligforening i Skødstrup. Her ses advokat for Engskoven Andelsboligforening, Thomas Schioldan, og talsmand Lund Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jyske Bank risikerer om få måneder at stå med et nyt problem med andelsforeningen Engskoven på trods af bankens sejr i Højesteret tirsdag. Her afviste retten andelsforeningens krav om, at en finansielt ødelæggende renteswap bortfaldt, så banken selv måtte tage et efterfølgende tab på den.

Problemet kan blive en konkursramt andelsboligforening. For medlemmerne er ifølge deres talsmand, Lund Poulsen, ikke indstillet på at betale den boligydelse, som swapaftalen og lånene medfører.

»Det er sådan, at vi skylder jyske bank 2,5 millioner kroner i ubetalte ydelser, og til nytår er det oppe på 3,8 millioner kroner. Banken vil formentlig kræve dem indbetalt, og når vi ikke indbetaler dem, så vil de formentlig stævne os og få os erklæret konkurs,« siger Lund Poulsen.

Foreningen har ifølge Lund Poulsen ingen planer om selv at begære sig konkurs.

»Vi betaler den husleje, som vi har betalt i de seneste to år, og så afventer vi, hvad jyske bank vil,« siger han.

Dermed kan Engskovens problemer knytte an til et andet problem, som et antal kriseramte andelsforeninger i landet kæmper med. De er nemlig efter en konkurs blevet præsenteret for dels et krav om at indbetale nyt indskud, dels en markedsbestemt husleje. Det er indirekte emnet for en sag, som Højesteret afgør i næste uge.

Her og nu er Lund Poulsen med egne ord knust over afgørelsen.

»Jeg kan kun sige at de beviser, vi fremlagde i retten, ser man bort fra. Jyske Bank inddrog en million kroner, allerede da vi startede swapaftalen op, og de lavede asymmetrisk beregning uden at fortælle os det. Gælden eksploderede på grund af den asymmetri og blev tre gange så høj, som vi havde aftalt, så kan vi ikke sælge boligerne. Resultatet, da vi har annuitetslån, er, at når renten falder, skal vi både betale renten og kæmpe afdrag. Huslejen stiger, så ingen vil købe vores boliger, og det er nu godkendt af Højesteret, at en bank kan foretage sig det lovligt. Hvis det var en privatperson, så havde politiet afhentet vedkommende og sat ham i fængsel,« siger Lund Poulsen.