ECBs pengeregn sætter turbo på formuen

Ejere af boliger, aktier, obligationer og andre værdier kan se frem til pæne gevinster i kølvandet på ECBs udpumpning af penge.

ECB-udspillet forventes at skabe en gaveregn til de mange danske boligejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH

Den pengeregn, som snart udløses over europæisk økonomi af Den Europæiske Centralbank (ECB), er sød musik i ørerne på alle danskere, der ejer boliger. De vil sandsynligvis opleve, at deres hus eller lejlighed vil stige pænt i pris. Men der er også tale om en ren pengegave, som pludselig falder ned fra himlen, til ejere af aktier og obligationer, hvis kurser nu stiger med ekspresfart. Kunst, antikviteter og dyre samlerobjekter bliver sandsynligvis også dyrere.

»Formuerne øges ganske voldsomt, når ECB indleder en så ekspansiv pengepolitik,« lyder det fra Kai Lindberg, der er cheføkonom i Lån & Spar Bank.

Tidligere vismand og professor Niels Blomgren-Hansen er enig.

»Folk begynder at lede med lys og lygte efter noget, der giver et afkast, når renten er så lav. Det øger prisen på aktier og andre ting. Risikoen er så, at det skaber nogle bobler, der kun kan holde, så længe renten bliver ved med at være lav,« siger han.

Kai Lindberg peger dog på, at de historisk lave renter giver tusindvis af unge adgang til boligmarkedet.

»Flere end før kan nu købe en bolig på grund af den lave rente. Flere end før vil også kunne købe en større bolig,« siger han.

Hvor stort et prishop, der bliver tale om på boliger, er svært at forudse, vurderer lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak.

»Den lave rente kan godt føre til flere forældrekøb og mere interesse for at købe boliger i det hele taget. Men sandsynligvis er der tale om en mindre stimulans, fordi renten i forvejen var meget lav,« siger han.

Hos Realkredit Danmark ser cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig ECBs tiltag som en klar stimulans til boligmarkedet.

»Pilen peger helt klart opad. Derfor vil fremgangen på boligmarkedet sandsynligvis sprede sig fra København til hele landet,« siger han.

Renten er raslet ned med en sådan fart, at der nu også er optræk til en større bølge af låneomlægninger, hvor boligejere i stor stil jagter de billigste lån nogensinde i realkredittens mere end 200-årige historie.

Det er 30-årige lån med en pålydende rente på bare to procent, som er tidens store hit. De er helt oppe at have en kurs nær 98 og ligner dermed et rent spottilbud. Men det er også muligt at få et lån med fast rente på 1,5 procent over 20 år og én procent over ti år, hvis man gerne vil spare op og betale gæld hurtigt tilbage. Så lave renter er heller aldrig før set herhjemme.