Dyrt købte boliger er snart tjent hjem

Købte man på boligtoppen i 2007, kan man snart sælge uden tab. Men kun hvis man har afdraget på gælden.

Foto: JOERGEN JESSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folk, der købte bolig, da priserne var på sit højeste tilbage i 2007, kan snart se en ende på tabet på købet. I 2014 vil det være muligt at slippe ud af købet uden gæld.

Det viser beregninger fra Realkreditforeningen og Nordea.

Der er dog et men. For at slippe ud af fælden, skal man have afdraget på gælden siden købet.

Det antages, at den enkelte boligejer selv stillede med fem procent af købesummen i udbetaling, tog 80 procent i realkreditbelåning med den toneangivende obligation med fast rente og afdrag. De sidste 15 procent fik man i banken med variabel rente og afdrag.Set ud fra et landsgennemsnit vil den boligejer, der købte hus i 2. kvartal af 2007, i dag kunne sælge til en pris, der er 13 procent lavere end huset blev købt. Men ved løbende afdrag af gælden, vil restgælden "kun" overstige købsprisen med 11 procent.

Hvis situationen ser ud som i dag i 2014, vil en boligkøber, der købte på toppen i foråret '07, kunne sælge uden at have gæld med fra handlen.

- Allerede i 2014 vil hele landet som gennemsnit have boligejere, der igen får friværdi i deres bolig, selvom de købte deres bolig på det værst tænkelige tidspunkt rent prismæssigt, siger Karsten Beltoft direktør i Realkreditforeningen.

- I nogle områder kan man allerede nu sælge huset, og opleve at man ikke skal have penge op af lommen, da afdragene har fået bugt med en pæn del af prisfaldene, siger han.I hovedstaden vil afdragene få bugt med prisfaldet i 2016, mens der for det øvrige Sjælland går nogle flere år.

- Afdrag kan betale sig, og det gør, at man er mindre bundet af den gæld, som der er i boligen, hvis man lige pludselig står i en situation, hvor man gerne vil sælge huset, siger Karsten Beltoft.

/ritzau/