Dyre lån bliver endnu dyrere

Danskerne fortsætte med at købe på klods og optage dyre blankolån, selv om renten er tårnhøj.

Hurtige lån til forbrug kan blive en meget dyr fornøjelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Tusindvis af danskere har lånt sig til forbruget hos finansselskaber med tårnhøje renter. Og mens Nationalbanken har sat udlånsrenten ned med 0,5 procentpoint, og bankerne er i færd med at følge efter, har finansselskabet Ikano Finans A/S meddelt sine kunder, at det med virkning fra 1. januar har hævet renten på alle lån og kreditfaciliteter med 0,4 procentpoint.

Det betyder, at den årlige rente nu er 24,7 procent.

24,7 procent er en meget høj rente, mener økonom i Forbrugerrådet Troels Holmberg.

- Vi råder altid forbrugerne til at oprette billigere lån i bankerne i stedet for at skaffe kontanter gennem kontokort og hurtige lån. Når renterne er forholdsvis høje, vil der være tusindvis af kroner at spare i renteudgifter. Og hvis banken siger nej til et lån, er det nok, fordi økonomien er dårlig, og så er det en skidt idé at låne eller købe på kredit nogetsteds, siger han.

Trods økonomisk krise i udsigt køber danskerne fortsat på klods eller optager kviklån. Tusindvis har så usundt et pengeforbrug, at de risikerer at ende i bundløs gæld. Samlet set er danskerne kreditlån uden om bankerne og realkreditinstitutter i november 2008 nået op på 21,6 milliarder.

Standardrenten på udlån til privatkunder i bankerne er omkring 7,5 pct. Fredag satte Nordea renten på ind- og udlån ned med 0,5 procentpoint.

/ritzau/

Læs også: "Rig onkel" scorer på dyre lån