Dyre huse købt under finanskrisen mister stadig værdi

De huse, der blev købt til store summer op til finanskrisen, høster fortsat kontante tab nu, selv om boligpriserne siden har rettet sig meget.

Der vanker fortsat økonomiske lussinger til de købere, der købte dyrt op til finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om boligpriserne stiger støt, så vanker der fortsat økonomiske lussinger til de købere, der købte dyrt op til finanskrisen.

Købte man dyrt lige før økonomien tog et dyk, viser nye tal fra Boligsiden.dk, at man stadig må sælge med store tab. Opgørelsen har sammenlignet salgspriser på huse købt fra juli 2006 til juli 2008, og som er solgt igen i det seneste år.

Tallene viser, at 42 af landets kommuner oplever, at andelen af handler med tab udgør mere end 50 procent.

- Der er stadig en del af dem, der har købt hus for omkring ti år siden, der er tvunget til at sælge med tab, fordi priserne stadig ikke har nået samme niveau som dengang, siger kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra Boligsiden.dk.

- Tendensen er særlig voldsom i Nordsjælland, hvor priserne steg vældigt i 2006-2008, og folk købte til væsentligt højere niveau end nu. Derfor indkasserer de store tab. Andelen af sælgere, der har lidt tab nord for København, ligger på mellem 32 og 83 procent i alle 11 kommuner, siger hun.

Gentofte topper listen som kommunen med det største gennemsnitlige tab på i snit 1,2 millioner kroner i hver af de handler, hvor sælger har måttet sælge for mindre, end han købte for.

- Der er stor efterspørgsel efter huse i netop kommunerne nord for hovedstaden, og det har presset priserne i vejret. Huspriserne i midten af 00'erne var i Nordsjælland nærmest helt forskruede, og det giver så bagslag hos de sælgere, der nu skal sælge deres huse, siger Birgit Daetz.

Boligmarkedsanalytiker Jacob Isaksen fra Nykredit er enig.

- Tallene illustrerer, at priserne endnu ikke efter finanskrisen har rettet sig lige så meget udenfor som i selve København. Det er et resultat af, at priserne dér blev kørt op under finanskrisen i takt med, at folk blev presset ud af København. Når priserne har et højt niveau, og det så falder med eksempelvis ti procent, så bliver der tale om store beløb målt i kroner og ører, siger han.

Mens de økonomiske tab i Nordsjælland er særligt markante, så registreres der også tab mange andre steder på resten af Sjælland. Mange vest- og sydsjællandske kommuner er på listen over områder, hvor husejerne ikke har formået at sælge til en fordelagtig pris. Det drejer sig især om Sorø, Faxe, Slagelse, Stevns og Næstved.

- København var med til at trække huspriserne op på hele Sjælland i 00'erne. Det kommer nogle husejere udenfor København nu til at betale for, siger Birgit Daetz.

- I Sorø alene er 88 procent af de huse, der er købt i 00'erne og solgt nu, solgt med tab. For de husejere, der har købt dyrt før finanskrisen og ikke solgt endnu, er kunsten at få solgt på det rigtige tidspunkt, og det er ikke endnu. Det viser de her tal.

Til gengæld er kun fem procent af husene købt i Københavns Kommune op til finanskrisen og handlet det seneste år igen solgt med tab.

I landets næststørste by, Aarhus, har lidt flere, men stadigt ret få husejere solgt med tab. Her er 18 procent af husene solgt billigere, end de blev købt for.

Det gennemsnitlige tab i de aarhusianske handler var på 203.444 kr.

/ritzau/