Dyre adresser er igen tilgængelige

Huspriserne er faldet så voldsomt i Nordsjælland, at det igen er muligt for tilflyttere at købe bolig.

Foto: Foto: Brian Berg. Hørsholm er en af de kommuner, hvor store prisfald betyder, at kravet til familiens indkomst for at låne penge i banken er faldet betydeligt.
Læs mere
Fold sammen

Det viser beregninger, som Danske Bank har foretaget for Politiken.

»Det massive prisfald i Nordsjælland er virkelig bemærkelsesværdigt. De såkaldt fine steder kørte fra de mindre fine steder under opturen, men nu ser vi et tilsvarende stort eller ligefrem endnu større fald under nedturen,« siger boligøkonom Tore Damgaard Stramer fra Danske Bank til Politiken.

Størst er faldet i lønkravet i velhaverkommunen Hørsholm, hvor bankernes krav til en families månedsløn for køb af et 140 kvadratmeters hus er rutsjet 20.000 kroner ned på et år. Det svarer til et fald på 22 procent.

Lønkravet på 71.000 kroner om måneden i Hørsholm er nu lavere end i København med 72.000 kroner, og det kan tydeligt mærkes hos ejendomsmæglerne i området.

»Vi har i to år ikke haft nogen interesseret køber nede fra København overhovedet. Nu kommer der masser af københavnere, og halvdelen af vores købere er fra andre steder end Hørsholm. Før havde folk udefra ikke råd til at købe her, men det har virkelig ændret sig«, siger Jesper Laugmann, der er indehaver af Danbolig Hørsholm til Politiken.

Trods det historisk bratte prisfald er det dog ikke sådan, at kunderne strømmer til. Handlen ligger fortsat omtrent 40 procent under den mest aktive periode i 2005, fortæller Jesper Laugmann til Politiken.

Med det yderste af neglene

Selv om lønkravet ved huskøb er faldet mest i Nordsjælland, er der tale om fald i stort set hele landet, og det ændrer grundlæggende danske familiers mulighed for at købe hus.

Da Danske Bank lavede samme beregning for et år siden, viste den, at i 83 af listens 95 kommuner var lønkravet for højt til, at huskøbet var muligt for en familie med kommunens gennemsnitsindkomst. Nu, et år efter, er det tal faldet til 15 af 95.

»Der er på meget kort tid kommet væsentlig bedre balance mellem, hvad tingene koster, og hvad folk har råd til. Skiftet er sket utrolig hurtigt og giver helt andre muligheder på boligmarkedet«, siger Tore Damgaard Stramer fra Danske Bank til Politiken.

Tore Damgaard Stramer understreger dog i samme åndedrag, at masser af danskere ikke af den grund forventes at kaste sig ud i boligkøb. Selv om mange nu lever op til bankens lønkrav til huskøb, er det ofte kun lige med nød og næppe, og det er sjældent tilrådeligt at købe hus med det yderste af neglene, vurderer Tore Damgaard Stramer over for Politiken.

Blandt de 15 kommuner, hvor familier med gennemsnitsløn fortsat ikke har råd til huskøb, er Frederiksberg og København fortsat med trods store fald på 11 og 16 procent. Andre af de 15 kommuner er Langeland, Billund, Ærø, Lolland og Svendborg, hvor lønkravet kun er faldet 3 til 5 procent, og her er borgerne altså fortsat næsten lige så langt fra et huskøb som tidligere.

Læs også: Fortsat prisfald på boliger