Duegården vinder retten til at gå konkurs

Den nødlidende andelsforening Duegården har af skifteretten fået lov til at gå konkurs. Det kan give Nykredit et tab på op mod 250 mio. kr. Nykredit kærer afgørelsen.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andelsforeningen Duegården beliggende på Frederiksberg er af skifteretten blevet erklæret konkurs. Det skete efter andelsforeningens eget ønske, da foreningen er i store økonomiske problemer, som foreningen ikke kan se en vej ud af.

Det betyder samtidig, at Nykredit, der har ydet store lån til andelsforeningen, står til at tabe op mod 250 mio. kr.

Dommen blev afsagt af Sø- og Handelsrettens retspræsident Henrik Rothe, der selv har været dommer på sagen. Nykredit har kæret dommen til landsretten.

AB Duegårdens historie er kort fortalt, at foreningen blev stiftet i 2007 med en risikofyldt finansiering, herunder en swapaftale og med et budget baseret på, at en række lejelejligheder i ejendommen løbende ville blive solgt og omdannet til andelsboliger, således at de kunne indgå i og bidrage til foreningen.

Finanskrisen betød dog, at det ikke er sket, og samtidig er andelshavernes månedlige boligafgift steget kraftigt. Lejerne i ejendommen betaler blot 491 kr. pr. kvadratmeter, mens andelshaverne nu betaler 914 kr. pr. kvadratmeter. Andelsboligforeningen giver årligt et stort driftsunderskud og har en negativ egenkapital, hvorfor foreningen mener, at den bør erklæres konkurs.

Foreningens ejendom vurderes til at være 235 mio. kr. værd, men foreningen har gæld for 486,1 mio. kr. Dermed risikerer Nykredit som långiver at tabe op mod 250 mio. kr., hvis AB Duegården erklæres konkurs. Det kæmper Nykredit derfor imod.

Tirsdag den 2. december mødtes de to parter for at procedere i sagen. Duegaardens advokat, Finn Lynge Jepsen, argumenterede på retsmødet for, at der siden stiftelsen har været og fortsat er udsigt til betydelige årlige driftsmæssige underskud, på trods af at andelshavernes boligafgift er steget med 40 pct. Dermed er der ikke penge til at vedligeholde ejendommen og til at betale af på lån. Et af vidnerne i sagen, statsautoriseret revisor Lars Rasmussen, sagde, at andelshaverne skal betale op mod 3.000 kr. pr. kvadratmeter, for at foreningen kan løbe rundt på en sund måde, herunder med afvikling af lånene i Nykredit.

Nykredit derimod har i forbindelse med en rekonstruktionsaftale, som foreningen i øjeblikket lever på, sørget for, at Nykredit giver en årlig rentekompensation, så det ikke er låneforpligtelserne, der afliver foreningen. Men en konkurs vil betyde et stort tab, og det vil Nykredit ikke acceptere.

»Vi vil ikke give andelshaverne en økonomisk gevinst. Vi mener, at der er et publikum til den boligafgift, der gælder nu, og også et publikum til en højere boligafgift end den nuværende,« sagde Steen Munk, kreditdirektør i Nykredit, der ligeledes var vidne i sagen tirsdag.

»Det er muligt at lave en rentabel forening, som Nykredit gerne vil bakke op,« tilføjede han.