Duegården vil slås helt til Højesteret

De desperate andelsboligejere i Duegården vil slås til den bitre ende for at få lov til at gå konkurs. De vil forsøge at få sagen behandlet i Højesteret.

Duegården Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske skal landets højeste retsinstans tage stilling til, om andelsforeningen Duegården kan få lov til at gå konkurs. Ifølge talsmand for den nu opløste forening Lasse Larsen er andelshaverne enige om, at man i tilfælde af nederlag ville forsøge at få sagen prøvet for tredje gang ved Højesteret.

»Vi er selvfølgelig skuffede. Vi mener også, at afgørelsen er forkert, og at den løser ingen problemer. Men sagen er principiel, og vi står med to modsat rettede afgørelser, så vi vil straks gå igang med at prøve at få den i Højesteret,« siger Lasse Larsen på vej til møde hos advokat Finn Lynge Jepsen, der har ført sagen for den nu opløste forening.

Duegårdens beboere vandt sagen i Sø- og Handelsretten i december. Men Østre Landsret lægger i sin modsatte konklusion vægt på, at Nykredit ifølge dommen har indgået en aftale om at sørge for vedligeholdelse af den skrantende ejendom, som der ikke har været økonomi til at vedligeholde. Og dermed kan nuværende og tidligere beboere i andelsforeningen godt betale deres regninger.

Det fremgår af retssagen, at der i flere år har været og er et påtrængende behov for renovering, der kræver øgede årlige udgifter til nødtørftigt vedligehold.  Og sammen med en massiv gæld, der overstiger ejendommens værdi, får det retten til at konkludere, at foreningen i princippet er konkursmoden.

Men det, der ifølge dommen giver det modsatte resultat - at foreningen ikke er konkurs - er, at Nykredit i en såkaldt genopretningspakke fra juni 2011 tilbudt en løsning vedrørende udskiftning af rør i ejen­dommen, ligesom Nykredit vil lette foreningens låneomkostninger i en periode.

»Ses der bort fra Nykredits tilsagn, kan foreningen med de nuværende gældsforpligtelser og de aftaler, der er knyttet hertil, samt forventelige nye gældsposter, ikke antages at være i stand til at betale sine forpligtelser, efterhånden som de forfalder,« skriver retten.

Men ifølge Lasse Larsen har foreningen aldrig indgået en aftale med Nykredit om at holde sig flydende med den hjælp, som retten lægger vægt på.

»Vi har ikke indgået aftaler med Nykredit - den er ensidig. I forbindelse med rekonstruktion i 2012 kom de med det figenblad, der gjorde, at vi var solvente. Men den er indgået med nogle rekonstruktionsfolk, som var Nykredits egne advokater. Det har også vist sig, at Nykredit ikke stod ved den. Da vi havde problemer med vandrør i 2013, ville de ikke betale men forhøjede boligafgiften. Der har været mange af de genopretningspakker, og det hele går ud på, at vi kan låne penge af Nykredit til at betale renter på de lån, vi ikke kan betale,« siger Lasse Larsen.

Underdirektør i Nykredit Sune Worm Mortensen er tilfreds med dommen.

»Vi har fået rettens ord for, at de kan betale deres regninger og dermed ikke kan gå konkurs. Men det løser ikke de problemer, der er i Duegården. Foreningen har en meget stor gæld i forhold til ejendommens værdi. Men det er centralt, at de kan betale regninger i forhold til de aftaler, vi har med hinanden. Hvis man kan sløjfer de låneaftaler, vi laver, så ville vi have meget mindre sikkerhed for de lån, vi giver til andelsforeninger,« siger han.