Drømmelånet bliver bedre og bedre

Kursen fortsætter med at stige på fastforrentede lån til kun to procent i rente.

Fastforrentede lån til to procent var kortvarigt på banen for et år siden, men faldt hurtigt i kurs til at blive uaktuelle igen. Men nu er lånene igen på hylderne i realkreditselskaberne, og tirsdag rundede kursen de respektable 96 procent, så kurstabet bliver til at overskue. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er historisk fordelagtigt at optage realkreditlån i øjeblikket. Fastforrentede lån til to procent er igen på hylderne i realkreditselskaberne, og tirsdag rundede kursen de respektable 96 procent, så kurstabet bliver til at overskue.

Samtidig er lån med en pålydende rente på 2,5 procent på vej helt ud af ringen, da kursen nærmer sig 100, oplyser seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre.

»Kursstigninger har i længere tid været på dagsordenen på fastforrentede lån, og i dag er ingen undtagelse. Vi taler et toprocents lån, som lige nu ser ud til at ramme en dag på plussiden af 96, og så er 2,5 procents lånet så småt begyndt at kigge op mod kurs 100 med en aktuel kurs på 99,60,« skriver Jeppe Borre i en kommentar.

Fastforrentede lån til to procent var kortvarigt på banen for et år siden, men faldt hurtigt i kurs til at blive uaktuelle igen. I folkemunde er det en tommelfingerregel, at realkreditlån helst skal optages til en kurs over 95. Men det afhænger af mange ting, og det kan i nogle situationer være en fordel at optage lån til en lavere pålydende rente samt kurs og dermed med et større kurstab fremfor en lidt højere pålydende rente og et mindre kurstab.

Lånet med den lavere rente vil på grund af kurstabet have en højere restgæld fra begyndelsen, mens ydelsen på grund af den lavere rente vil være stort set den samme. Men afdragene på lånet med den lavere rente vil - netop fordi renten fylder mindre i ydelserne - blive afdraget hurtigere, og derfor vil det over hele lånets 30-årige løbetid være det billigste lån.

Desuden vil det være en fordel, at lånet med den laveste rente vil være mere kursfølsomt end lånet med den højere rente. Det vil være en fordel i den situation, hvor markedsrenterne stiger, fordi kursen på lånet vil falde hurtigere. Det åbner muligheden for at opkonvertere lånet til en højere rente og samtidig beskære restgælden.

»Konkret forventer vi, at man vil få en konverteringsgevinst på knap 90.000 kroner på toprocents lånet, for hver gang den lange rente stiger med et procentpoint, og på 70.000 kroner på 2,5 procents lånet. Den lange rente behøver således ikke stiger særligt meget op imod de niveauet, vi tidligere betragtede som normale, før det 30-årige toprocents lån vil være at foretrække,« påpegede chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann, da toprocents lånene åbnede igen.

Dermed skal man vælge den lave rente og den højere restgæld af to årsager: En forventning om at have lånet i mange år, eller en forventning om at renten stiger, så lånet kan opkonverteres.