Drømme-boliglån overlever efter rentefald

Fast rekordlav rente og ingen afdrag er fortsat en mulighed, efter renterne er skrumpet yderligere ind.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Der bliver fotrtsat mulighed for at optage fastforrentede realkreditlån til en rente i rekordlavt niveau og med afdragsfrihed. Det oplyser Nordea Kredit, som har ombestemt sig i forhold til de nye låneserier, der kommer i spil efter 1. september.

Oprindeligt ville realkreditsektoren nemlig aflive de 30-årige toprocents lån lån uden afdrag til fordel for tilsvarende lån med en rente på 2,5 procent. Men rentefald har fået Nordea Kredit til at ombestemme sig.

»Dermed genopstår det realkreditlån, der ofte er gået under betegnelsen drømmelånet,« skriver chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann i en meddelelse.

Konkret er de lange renter faldet så meeget, at kursen på de kommende 30-årige 2,5-procents lån er steget til over 100, hvilket lukker dem for udstedelse.

»De fastforrentede lån er blevet stadig mere populære blandt boligejerne. Derfor har vi besluttet hurtigt at åbne for et 30-årigt 2 pct. uden afdrag, således at de boligkøbere, der skal bruge et lån efter den 1. september, stadig har mulighed for at vælge præcis den låntype de ønsker, herunder også kombinationen af fast rente og afdragsfrihed,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Kursen på de kommende lån forventes at blive på ca. 95,5, og det giver en ydelse på et lån på en million kroner efter skat på 1.780 kroner. I forhold til 2,5-procents lånene giver det en besparelse på 240 kroner om måneden - men til gengæld en lidt højere restgæld.

Nordea Kredit gør selv opmærksom på, at der kan være en risiko for en såkaldt indlåsningseffekt, når der åbnes nye serier. Det sker, hvis en serie bliver så lille, at en enkelt eller nogle få investorer kan købe hele serien. Dermed kan investorerne selv kunne sætte kursen, hvis boligejeren på et tidspunkt ønsker at førtidsindfri sit lån, og det kan betyde dårligere kurser.

»Vi ser helst, at en serie får en større på minimum 1 milliard kroner og gerne 5 milliarder kroner, når vi åbner en ny serie. Da vi ikke kender morgendagens rente, er det selvsagt aldrig en garanti, vi kan stille. Men vi har en god fornemmelse af den nuværende rentesituation, og forventer, at det nye 30-årige 2-procents lån hurtigt vil vokse sig stort,« vurderer Lise Nytoft Bergmann.