Drastiske prishop på mad til ældre

Prisen på udbragt mad til ældre er steget på dramatisk vis i 80 af landets 98 kommuner i år.

Nuværende fødevareminister Eva Kjer Hansen smagte i sin tid som socialminister på maden på et plejehjem på Vesterbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I snit koster en omgang varm aftensmad bragt lige til døren nu 13,7 procent mere end sidste år. Det er en prisstigning, der er mange gange større end den almindelige pris- og lønudvikling, som er mindre end en tredjedel så stor. Det viser en ny undersøgelse fra Ældre Sagen.

En del ældre har et så dårligt helbred, at  de er afhængige af den kommunale madordning. Men hvis de kun har folkepension og ældrecheck, kan det i visse tilfælde betyde, at de dårligt nok har råd til den kommunale mad.

Ældre Sagen anslår, at de fleste af de dårligst stillede pensionister kun har råd til at betale 45 kroner for mad om dagen. Men i Odder og Gentofte, der topper med madpriser, skal der betales henholdsvis 86 og 80 kroner per dag for ét måltid.

Det bliver til mere end 2.300 kroner om måneden. Flere andre kommuner leverer en hel døgnforplejning med tre måltider plus drikkelse for mindre end dette.

Til gengæld skulle prisen for mad på plejehjem være faldet en del, viser Ældre Sagens undersøgelser. Et eksempel er Egedal Kommune i Nordsjælland, hvor den månedlige pris for den enkelte pensionist er faldet med hele 1.809 kroner om måneden.

Der er sat et loft over prisen for mad på plejehjem, som hedder 3.000 kroner.  Dette loft har dog ikke forhindret mange kommuner med lavere priser i at hæve priserne. Eksempelvis er plejehjemsmaden steget med 669 kroner til 2.800 kroner om måneden i Svendborg.

De høje madpriser kan føre til, at de ældre får et endnu dårligere helbred, end de har i forvejen. Det kan i værste fald føre til indlæggelse på hospital eller en flytning til et plejehjem, hvilket er meget dyrt for samfundet.