Dobbelt skattesmæk til udstationerede

Virksomheder vil udstationere færre danskere og i stedet bruge lokale eller andre skandinaver. Årsagen er ophævelsen af skattefritagelse samt hårdere beskatning af fri bolig.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af udstationerede danskere risikerer et dobbelt skattesmæk, der vil få store konsekvenser for erhvervsliv og eksport. Partierne bag skattereformen har i denne uge ophævet udstationeredes særlige skattefritagelse - og nu bekræfter Skat, at de oven i købet kan blive beskattet af fri bolig.

»Hvis de har en fri bolig stillet til rådighed, så skal de også betale skat af den efter de nye regler. De to regelsæt har ikke noget med hinanden at gøre - men nogen vil blive ramt af begge ændringer fra 2014,« siger kontorchef i Skat Søren Schou.

Tidligere har beskatningen af fri bolig taget udgangspunkt i en skemaordning med et loft på 98.000 kroner om året per medarbejder. Nu bliver markedsværdien grundlaget, og da mange er sendt ud til byer med høje boligomkostninger, vil det medføre massive skattestigninger, som skal betales af virksomhederne, med mindre medarbejderne hører under rejsereglerne.

»Det bliver uforholdsmæssigt dyrt at udstationere danske medarbejdere. På sigt vil det føre til færre udstationeringer, fordi det er billigere at sende folk fra Tyskland, Norge og Sverige. Det er en dybt kedelig udvikling,« siger Jørn P. Jensen, viceadministrerende direktør i Carlsberg.

Samme melding kommer fra Lars Marcher, adm. direktør i Ambu A/S: »Når vores udstationerede skal dobbeltbebyrdes, vil det få den konsekvens, at 70-75 pct. af vores udstationeringer fra Danmark ikke længere finder sted. Det er ufatteligt sørgeligt, for det har en kæmpe værdi for Danmark, at medarbejderne får international erfaring.«

Det er uvist hvor mange ekstra penge, det dobbelte skattesmæk vil koste erhvervslivet, men en større dansk virksomhed fortæller, at det vil koste den op mod 40 mio. kr. og 150 danske arbejdspladser i udlandet.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen: »Det har isoleret set både konsekvenser for konkurrenceevnen og eksporten, fordi det skader relationen til fjerne markeder. Det kan også betyde fald i beskæftigelsen.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF). Skatteordfører Nadeem Farooq (R) vil undersøge sagen: »Kritikken fra erhvervslivet gør stort indtryk på mig.«