Dine Lego-klodser kan være guld værd

Lego tjener penge, så det klodser. Men klodserne behøver ikke være nye, for at der kan være penge i dem. Brugt Lego er i høj kurs.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Gemt væk et sted i den fjerneste krog på loftet eller måske i en støvet kasse i kælderen gemmer der sig måske guld i form af gamle legoklodser.

Ganske vist langes der millioner af nye legoæsker over disken i legetøjsbutikker verden over dagligt, men de gamle klodser er meget mere værd.

Det mærker man også hos Frederiksberg Auktionshus, der har specialiseret sig i at sælge gammelt legetøj, herunder Lego.

»Normalt går priserne på gammelt legetøj nedad, mens det er lige omvendt med Lego. Her kommer der hele tiden nye, unge samlere til«, siger ejer af Frederiksberg Auktionshus, Hans Hedegård.

Så måske er det en god idé at hive loftslemmen ned og gå på opdagelse på dit eller måske dine forældres loft.

For det er ikke ualmindeligt, at især det gamle Lego fra 1950'erne og 1960'erne sælges for mange tusinde kroner på auktioner eller på nettet.

Især hvis legoklodserne kommer i ubrudte æsker, så ryger prisen i vejret.

»Der kommer med jævne mellemrum folk med en kasse, de har fundet på loftet, og de aner ikke, hvad det er værd. Det kan være flotte ting i helt nye æsker. Så ender de måske med at få 15.000 eller 20.000 kroner for det«, fortæller Hans Hedegård og fortsætter:

»Man har svært ved at tro det, men der er mange ting, som er 50 år gamle, som stadig er helt nye.«

Vil man score den helt store jackpot, skal man dog være heldig at falde over nogle specialproduktioner fra Lego.

En populær brandstation, den lå ude i alle legetøjsbutikker, er ikke lige så meget værd som et speciallavet sæt med eksempelvis Mærskcontainere, som kun blev solgt i meget begrænset antal.

Det handler om drømme og om at udlevere dem, når samlere kaster tusindvis af kroner efter ganske få gram gammelt plastik, fortæller livsstilsekspert Anne Glad:

»Tidens nye pensionister har en del mere klingende mønt på bogen, som de kan investere i nostalgi. Om det så er gamle biler eller de legoklodser, som de kun i begrænset omfang kunne erhverve, da de var børn i 1940'erne og 50'erne. Så barndommens oplevelser med mangelsamfundet skaber ekstra forbrug senere i livet«, siger Anne Glad.

Samtidig er Lego i dag blevet en verdensomspændende koncern med produktion i mange land og salg i endnu flere, og det er også med til at drive prisen op på de gamle klenodier.

Lego har i dag et internationalt marked - både amerikanere og asiater er vilde med klodserne og typisk villige til at betale ekstra for autentiske, ældre objekter. Lego er en del af den internationale fortælling om demokratisk, enkelt, skandinavisk design, siger hun.

Så meget kan dit Lego være værd:

»Har du en Volkswagen-bilforhandler med VW-boble i Lego fra omkring 1950, så kan den indbringe dig 4000 kroner.«

»Af nyere klodser er særligt Star Wars-sættet Tusindårsfalken fra 2007 i høj kurs. Et sæt har tidligere indbragt 4000 dollar eller knap 27.000 kroner.«

»En lille guldmalet C-3PO fra Star Wars-jubilæet samme år kan i Lego-form indbringe mellem 350-450 dollar eller knap 2400-3100 kroner.«

Kilder: Frederiksberg Auktionshus, BrickPicker.com, Mentalfloss