Din opsparing spises op af inflation

Flere banker giver lavere rente end den løbende prisudvikling, endda også på store pensionsdepoter.

Ikke engang den højeste rente i banken har bevaret værdien af en ratepension i årets første fire måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser rigtigt flot ud at have flere hundrede tusinde kroner stående i banken på en ratepension, som skal forsøde tilværelsen, når du engang er færdig med arbejdslivets trædemølle. Men den rente, du kan opnå i flere banker, er så lav, at inflationen hvert år gør dine penge mindre værd.

Det viser en sammenligning, som Mybanker.dk har lavet. Mybanker har sammenholdt de 10 bedste renter for en ratepension placeret som indlån med de 10 laveste. Resultatet er, at de bedste renter er op til 24 gange højere end de laveste. 

De ti bedste konti giver dig en årlig forrentning på op til 3,5 procent ved et indskud på 500.000 kroner, mens man med 200.000 kroner i banken lige nu højst kan opnår tre procent i årlig rente. Dermed har forrentningen af pensionsmidlerne i de første fire måneder af 2009 været lavere end udviklingen i forbrugerpriserne. Forbrugerprisindekset er steget med 1,53 procent, mens den højeste forrentning hos pengeinstitutterne i undersøgelsen har været 1,36 procent. Selv om dine penge placeret der, hvor renten på ratepensionen er højest, har du altså tabt penge på at spare op.

Mybanker.dk gør dog opmærksom på, at forbrugerpriserne har en tendens til at svinge noget hen over de enkelte måneder i året. Så selv om stigningen i 2009 indtil videre har udhulet pensionsopsparingernes værdi, så kan et fald i de kommende måneder sagtens komme til at betyde, at forrentningen på årsbasis er højere end udviklingen i forbrugerpriserne - i hvert fald for de kunder, der har deres opsparing i et af de institutter, som giver en høj rente. 

I 2008 var stigningen i forbrugerprisindekset på 3,4 procent, og i 2007 var den på 1,7 procent.