Din opsparing skrumper 2.500 kr. årligt

Renten på indlånskonti er i det seneste år faldet til så lavt et niveau, at pengene bliver ædt op af inflation og skatter. Nye beregninger viser, at en gennemsnitlig dansker har et nettotab på 2.500 kroner om året.

Vores opsparing skrumper på grund af lave renter på indlånskonti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renterne på en almindelig lønkonto er nu så lave, at en gennemsnitlig danskers opsparing skrumper med 2.500 i værdi om året. Det viser nye beregninger, som Spar Nord har lavet baseret på Nationalbankens statistikker for indlån og rentesatser i landets banker.

Ifølge beregningerne har en gennemsnitlig dansker i dag 141.000 kroner stående på en indlånskonto i banken, hvilket er et rekordhøjt niveau. Men de færreste får gevinst af opsparingen.

»Den gennemsnitlige indlånsrente er imidlertid faldet fra 3,5 procent i 2008 til et rekordlavt niveau under én procent i 2012. Og det er langt fra nok til at opveje inflationen, som i 2012 landede på 2,4 procent. Resultatet er et negativt realafkast og en opsparing, der dag for dag smuldrer i værdi,« skriver Spar Nord Bank i en pressemeddelelse.

Færre penge til forbrug

Banken cheføkonom Jens Nyholm advarer derfor danskerne imod at holde for meget fast i den traditionelle opfattelse om, at bankindlån er en sikker måde at fastholde opsparingens værdi.

»I sidste ende betyder det, at vi alle sammen får færre penge til forbrug, og det er hverken i opsparernes eller samfundets interesse,« fortsætter han.

Jens Nyholm opfordrer i stedet til, at man i højere grad sætter sine penge i arbejde ved at investere dem. Den opfordring skal dog ses i lyset af, at bankerne tjener penge på deres kunders aktiviteter, altså eksempelvis køb og salg af aktier.

En anden overvejelse kunne være at binde pengene i længere tid. En hurtig søgning på bankportalen Mybanker.dk - hvor man kan sammenligne bankernes rentesatser - viser at mange af landets banker slet og ret tilbyder en rente på 0 procent på en almindelig lønkonto. Men er man eksempelvis villig til at lade 141.000 kroner binde på en konto i fem år, kan man få op til tre procent i rente.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Nationalbank har danskerne nu placeret hele 743 milliarder kroner på indlånskonti i bankerne – det højeste beløb nogensinde.