Din opsparing er slået flere år tilbage

Nogle må ligefrem blive nogle år mere på arbejdsmarkedet, fordi tabene har betydet, at pensionen nu er for lille.

Foto: Foto: Steffen Ortmann. Det kan komme til at tage flere år, bare at vinde det tabte tilbage på de hårdest ramte opsparinger.
Læs mere
Fold sammen

2008 blev et af de værste investeringsår nogensinde. Mange har fået deres opsparing slået flere år tilbage. Men enkelte må ligefrem blive nogle år mere på arbejdsmarkedet, fordi tabene har betydet, at pensionen nu er for lille, skriver Børsen.

»Historisk set er det et meget alvorligt krak, som vi så i aktiemarket sidste år. I mange tilfælde skal der måske fem år til bare for at tjene det tabte ind igen,« siger Karsten Henriksen, chefanalytiker hos Morningstar.

Men hvor længe det tager at indhente det tabte, afhænger dels af tidshorisonten, muligheden for at fortsætte indbetalingerne samt de fremtidige afkast. Børsen har indsamlet afkast fra de kommercielle pensionsselskabers forvaltede markedsrenteprodukter.

Her viser det sig, at produkter med lang tidshorisont og høj eller mellem aktieandel typisk har fået et negativt afkast på 30-35 procent.

»Er man ung, betyder det måske ikke så meget, fordi opsparingen typisk ikke er så stor endnu. Men har man haft en opsparet en formue, er man ramt betydeligt hårdere,« siger Karsten Henriksen.

Det bør ellers primært være de unge, som er hårdest ramt, fordi de typisk har størst eksponering til aktier, påpeger Jesper Kirstein fra Kirstein Finansrådgivning. Men han har også hørt om flere tilfælde, hvor opsparere tæt på pensions-alderen har lidt store tab.

»Der er nogle, som er tvunget til at blive længere tid på arbejdsmarkedet, fordi de har tabt for meget på deres pensionsopsparing. Og det er, fordi de har investeret for aggressivt,« siger Jesper Kirstein.

Læs også: Nul procent i pensionsrente