Din formue smuldrer væk i rentefælde

Renten på korte obligationer er så lav, at investeringsforeningernes omkostninger overgår afkastet og dermed æder af formuen. Foreningerne tager ny kneb i brug, mens eksperter rådgiver investorerne til at gå andre veje.

Festen er slut, og det er tid at tage jakken på og finde en anden fest. Sådan kan man opsummere situationen for de tusinder af investorer, der har sat deres opsparede formue i investeringsforeninger med korte obligationer. Renten er nemlig væsentlig lavere, end hvad det koster i omkostninger at være med i foreningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Festen er slut, og det er tid at tage jakken på og finde en anden fest. Sådan kan man opsummere situationen for de tusinder af investorer, der har sat deres opsparede formue i investeringsforeninger med korte obligationer.

Renten er nemlig væsentlig lavere, end hvad det koster i omkostninger at være med i foreningen. Og med den korte rente helt i bund er der heller ikke udsigt til at få yderligere afkast på de obligationskurser, der i de senere år har forgyldt obligationsejere.

Alligevel står der i øjeblikket 66 milliarder kroner i danske investeringsforeninger, der indeholder korte obligationer og dermed har udsigt til et negativt afkast fremover.

»Med renteniveauer på 0,2-0,3 procent på korte obligationer og en ÅOP (årlig omkostning i procent, red.) på 0,5 procent er det sindssygt svært at få et positivt afkast,« siger adm. direktør John Norden fra bankportalen Mybanker.

Hvis både inflation og omkostninger ved at have et bankdepot til investeringsforeningsbeviserne regnes med, er der næsten sikkerhed for et negativt afkast, mener han.

Blandt de store investeringsforeninger arbejdes der med forskellige metoder til at opveje den lave rente. For eksempel har Nykredit lavet såkaldt gearing af obligationsinvesteringerne. Det vil sige, at man forøger investeringen ved at låne op til en halv gang mere til en endnu lavere rente. Andre investeringsforeninger blander erhvervsobligationer fra andre lande til en meget højere rente og risiko ind i porteføljen.

Disse metoder gør dog obligationsfondene så brogede, at analysevirksomheden Morningstar nu kigger nøjere på sammensætningen af investeringerne i fondene.

»Når fondes karakteristika ændrer sig over tid, eksempelvis ved et udvidet investeringsunivers eller gearing, så overvejer vi altid, om fondenes nuværende kategorisering også fremadrettet er den mest retvisende. Derfor flytter fonde kategori fra tid til anden, og det vil efter min bedste overbevisning også ske fremadrettet,« siger chefanalytiker i Morningstar Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Ifølge Kim Valentin, privatøkonomisk rådgiver og administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg, bør investorerne overveje, om pengene skal placeres på en anden måde, hvor der ikke betales store omkostninger til investeringsforeningerne.

»Jo lavere den risikofri rente er, jo mere betyder det, at du gør noget ved omkostningerne,« siger han og anbefaler indlån med kort binding som alternativ.