Din chef skruer ned for personalegoder

Slut med arbejdsgiverbetalt massage, tilskud til medarbejderfesten og præmier til medarbejdere, der gør en ekstra indsats.

Tilskud til medarbejdernes deltagelse i motionsløb som DHL Stafetten er et af de personalegoder, som kan bliver ramt af stammede skatteregler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder og offentlige institutioner har skåret drastisk ned på en række medarbejdergoder, efter at det fra 2010 er arbejdsgiveren, der skal indberette medarbejderfryns til skattevæsenet - og ikke som tidligere lønmodtageren selv, skriver Søndagsavisen.

Ifølge undersøgelsen, som IFO - Instituttet for Opinionsanalyse - har foretaget for jobportalen Ofir blandt knap 500 chefer med personaleansvar, har hver fjerde private virksomhed og lidt flere af de offentlige institutioner skåret ned på medarbejdergoderne i 2010.

Og ikke nok med det. 21 procent af de private virksomheder og 14 procent af de offentlige institutioner siger, at nedskæringerne vil fortsætte i år.

I arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv er skattepolitisk chef Bo Sandberg ikke overrasket.

»Den skærpede indberetningspligt betyder, at mange virksomheder har fravalgt personalegoder til medarbejderne. Den har udløst en flodbølge af administrative byrder og betydet, at mange virksomheder helt er holdt op med at påskønne medarbejdernes ekstra indsats.«

Bo Sandberg frygter, at det vil forringe medarbejdernes tilfredshed og dermed gøre virksomheden bliver mindre attraktiv for kvalificerede jobsøgende. Han peger desuden på, at Dansk Erhverv i løbet af efteråret har modtaget mange eksempler på rene bagateller, der har skullet indberettes til Skat.

»Der har eksempelvis været tale om nøgleringe til fem kroner, årlige kortgebyrer til seks kroner, påskeæg, T-shirts til DHL-stafetten og softwarelicenser. Det har ikke været noget kønt syn.«

Ifølge undersøgelsen fra Ofir er det først og fremmest præstationsfremmende gaver og præmier, som de private virksomheder har skåret ned på, mens de offentlige arbejdsgivere især har kastet sig over områder som massage og motion.

Lige før jul bebudede skatteminister Troels Lund Poulsen (V), at han vil indføre en bagatelgrænse på 1.000 kroner. Skatteministeren vil ikke ud med detaljer endnu, men skatteekspert Lars Jacobsen fra revisionsfirmaet BDO frygter, at der kan blive tale om en skærpelse.

»Det bliver tilfældet, hvis udmeldingen skal forstås sådan, at alle gaver bliver skattepligtige, hvis grænsen på de 1.000 kroner overskrides,« siger Lars Jacobsen.