Digital tinglysning forgylder staten

Der er indtil videre ikke udsigt til, at besparelsen ved at gøre tinglysning digital kommer forbrugerne til gode.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Siden kl. 9 i morges har danskerne kunnet tinglyse ejendomshandler digitalt, og det sparer staten for en formue, påpeger Dansk Ejendomsmæglerforening, DE.

Prisen for en tinglysning er nemlig ikke sænket med den besparelse, som staten høster ved omlægningen har manuel til digital tinglysning.

Ifølge ejendomsmæglerforeningen har Deloitte Consulting A/S analyseret sig frem til, at staten sparer godt 83 millioner kroner om året i 2005-priser, og i Domstolsstyrelsens materiale fra 2009 anslås besparelsen for staten at være cirka 100 millioner kroner årligt.

Til gengæld forventer styrelsen, at der skal investeres mellem 200 og 270 millioner kroner i digitaliseringen i løbet af de første 10. Men selv efter de nødvendige investeringer er der udsigt til en solid besparelse for staten, påpeger mæglernes formand Steen Winther-Petersen.

"Det ville være et skub i den rigtige retning, hvis staten, når den digitaliserede tinglysning begynder at give overskud, lader en del af sine besparelser komme forbrugerne til gode. Det gælder jo om at gøre det billigere for forbrugerne at handle bolig, sådan som Økonomi- og Erhvervsministeriets program for bedre og billigere bolighandel har lagt op til. Jeg tager det som givet, at det her ikke skal blive en ny nummerpladesag," siger Steen Winther-Petersen med henvisning til, at Skat er blevet kritiseret for at opkræve 1.180 kroner for et nyt sæt nummerplader til en kostpris på kun 160 kroner.

En tinglysning af et skøde koster 1.400 kroner plus 0,6 procent af købesummen eller den offentlige vurdering – alt efter hvilket af beløbene der er højest.