Det vilde østen: Der er støvsuget på det københavnske andelsmarked

I New York leder man altid efter et job, en kæreste eller en lejlighed.

Arkivfoto: Andelsbolig til salg hos Home fotograferet på Nørrebro tirsdag den 05. maj 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

I København leder man muligvis efter det samme, men skal lejligheden være en andelsbolig, har der været sværere at få ramt rigtigt og stå i hånden med en underskrevet købsaftale.

Der er nemlig støvsuget på andelsboligmarkedet i hovedstaden, skriver boligsiden Boliga.

I løbet af i år har der i Københavns Kommune været udbudt sølle 579 andelsboliger til salg, mens der for fem år siden blev udbudt 5.964 boliger - hvor antallet endog var dykket i forhold til 2012, hvor der blev udbudt 6.042 andelsboliger.

Andelsboligerne er altså blevet en eftertragtet vare, og derfor skal boligen heller ikke skrue sig ned i det flotteste lys og fremvise sine bedste vinkler for at lokke køberne til:

»Imens markedet for ejerboliger har løbet stærkt de senere år, så har andelsboligmarkedet ikke løftet sig ligeså meget. Derfor oplever mange at kunne få mere for pengene i en andelsbolig, og når det går så meget lettere, så benytter sælgerne sig i højere grad af gør-det-selv-salg, eller også bliver den solgt via ventelister,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark.

Og det er i hele regionen, at køberne må spejde forgæves efter andelsboliger til salg. 1.220 andelsboliger blev sat offentligt til salg i Region Hovedstaden, mens det var 8.425 styk for fem år siden.

Flere sælger lejligheden selv

Andelen af udbudte andelsboliger er løbende faldet over de seneste fem år, og det, at man under finanskrisen kunne købe andelsboliger hos ejendomsmægleren, var faktisk usædvanligt. I årene op til finanskrisen var der nemlig også fart på andelsboligmarkedet.

»Ejendomsmæglerne har haft andelsboligerne til låns, mens der var finanskrise, men nu er markedet tilbage i fulde omdrejninger, hvor de sælger sig selv,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

En opgørelse fra Boliga viser da også, at en større og større andel af andelssælgerne vælger at klare ærterne selv.

Således var mere end fire ud af ti udbudte andelsboliger i København og på Frederiksberg i tredje kvartal sat til salg som et selvsalg, mens det blot var lige knap to ud af ti, der benyttede den mulighed i 3. kvartal 2013.

Her kan du se de udbudte andelsboliger