»Det var et spørgsmål om at få tag over hovedet«

Michael Jørgensen gik i foråret sammen med datteren i gang med forældrekøb i København, fordi der ikke var nogen studieboliger at få. Det var på flere områder ikke nogen helt let opgave. Det kostede blandt andet ti weekendture til København for Michael Jørgensen, der til daglig bor i Esbjerg.

Michael Jørgensen fra Esbjerg har købt en lejlighed i København til sin studerende datter. Foruden penge til købet var indsatsen ti rejser til København for at finde den rigtige lejlighed. (Foto: Mikkel Berg Pedersen) Fold sammen
Læs mere

Efter flere måneders anstrengelser lykkedes det endelig. Michael Jørgensen fra Esbjerg har netop skrevet under på et forældrekøb af en lejlighed i København til datteren Juliana Jørgensen. Hun har i et år læst østasiatisk sprog og kultur på Københavns Universitet, og i den periode har hun boet fire forskellige steder.

Der er i København en stor mangel på studieboliger, og det var den direkte årsag til, at familien i foråret besluttede at gå på jagt efter et forældrekøb. Men det var ikke så nemt. I de første måneder var der stort set ikke noget at købe. Familien søgte en et- eller toværelseslejlighed på Amager ikke for langt væk fra universitetet, hvor Juliana Jørgensen læser.

Endelig var der bid, og det er endt med købet af en toværelseslejlighed på 58 kvm til en pris på 1,3 mio. kr. Michael Jørgensen fremhæver, at forældrekøbet ikke har været nogen enkel sag at gå til.

»Når vi gik i gang med forældrekøbet, var det et spørgsmål om overhovedet at få tag over hovedet. Men helt frem til maj har der ikke rigtigt været nogen lejligheder at komme efter. Så begyndte der at komme lidt muligheder med ejerlejligheder og andelslejligheder. Vi har gået efter at få en lejlighed, hvor der kan bo to. Det har vi fået,« siger Michael Jørgensen.

En ekstra lejer

Han peger på, at hvis der kommer en ekstra lejer ind ud over datteren, vil købet løbe rundt for forældrene. Hvis ikke, vil det give et mindre underskud.

»Vi kommer ikke til at få underskud på driften, men vi kommer heller ikke til at tjene på det. Kun hvis lejligheden stiger i værdi, kan der være en gevinst. Hvad der sker om fire til fem år, når vores datter er færdig på universitetet, aner vi ikke på nuværende tidspunkt. Måske vil vi leje den ud til nogle andre,« siger Michael Jørgensen.

Efter at købsaftalen var skrevet under, skulle familien tage stilling til størrelsen af huslejen, og hvilket lån købet skulle finansieres med. Herudover var der spørgsmålet om skatten.

Købet og udlejningen kommer til at foregå i det, der hedder virksomhedsordningen. Familien har valgt at finansiere købet ved at bruge friværdien i huset i Esbjerg.

»Det er et vanskeligt område med forældrekøb. Vi har allieret os med en boligrådgiver og ellers vores bankrådgiver. Meningen er, at vores datter og eventuelt en mere skal betale en husleje, som passer til den bolig, som de bor i. Det vanskelige er, at man godt kan få rådgivning flere forskellige steder, men der er ikke noget samlet overblik,« siger Michael Jørgensen.

Han understreger, at langt den største udfordring har været det rent praktiske med at få organiseret køb af lejlighed i København, når han bor i Esbjerg.

Den største hurdle

»Forældrekøbet er ikke nogen stor økonomisk belastning, når man er et stykke henne i livet. Det sværeste har været at få overblik over udbuddet af lejligheder og få arrangeret det praktiske med at komme rundt og se på dem. Vi har i løbet af året brugt ti weekender på at tage til København og tage rundt og se på lejligheder,« siger Michael Jørgensen.

Familien arrangerede det sådan, at datteren lavede den første sortering af, hvilke lejligheder de sammen skulle se på.

»Det er klart, at det har kostet os lidt at tage så meget til København og finde det rigtige. Der skal gøres en indsats, hvis man ikke bor tæt på. Det skal man være indstillet på,« siger Michael Jørgensen.