Det store skatteræs er skudt i gang

Skat har 600 medarbejdere ekstra ved telefonerne, når årsopgørelsen officielt bliver frigivet mandag morgen - håndteringen af årsopgørelsen er en af de største opgaver for Skat overhovedet.

Foto: Martin Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er det igen tid til at lave det store skattetjek. Fra mandag morgen kan mere end 4,3 millioner danskere på Skats hjemmeside officielt tjekke, om de skal betale restskat for 2012 eller have penge tilbage.

I praksis kan man faktisk allerede i løbet af denne weekend være heldig at få adgang til at tjekke årsopgørelse - med forbehold for om Skats servere bliver overbelastede.

Mellemregning

I modsætning til sidste år vil årsopgørelsen for en række danskere ikke være det endelige facit. Op til fremkomsten af årsopgørelsen har det i år ikke været muligt at indtaste ekstra oplysninger selv.

Sidste år kunne danskerne fra 1. februar indtaste manglende fradrag og indkomster, der så ville komme med i årsopgørelsen. Det kunne dreje sig om blandt andet kørselsfradrag og underholdsbidrag.

Denne mulighed har Skat sløjfet i år, og det vil sige, at de danskere, der har ekstra ting til selvangivelsen, først nu skal til at gøre det slidsomme arbejde med at indberette det sidste til Skat.

Først herefter kan de få det endelige svar på, om de skal have skat tilbage eller betale restskat.

Underdirektør i Skat Richard Hanlov fremhæver, at fremkomsten af årsopgørelsen og behandlingen af de efterfølgende henvendelser fra borgerne er en af de største opgaver overhovedet for den danske stat.

Og Richard Hanlov mener, at alle danskere, uanset hvor avancerede deres skatteforhold er, skal gå ind og gennemgå årsopgørelsen.

»Nettet er i dag så finmasket med oplysninger, som vi får automatisk, at ni ud af ti ikke behøver at foretage sig mere. Vi råder dog alle til at gå ind og tjekke deres årsopgørelse for at se, hvad der står i felterne. Der kan være sket fejl,« siger Richard Hanlov, der påpeger, at Skat ændrede modellen med, at man kunne indberette eksempelvis kørselsfradrag forud, fordi den skabte mere forvirring, end den gjorde gavn.

I stedet har Skat i år oprustet kraftigt på servicesiden. 600 medarbejdere sidder klar ved telefonerne mandag morgen. Og i de første 14 dage er der udvidet åbningstid.

»Vi har skærpet profilen i forhold til kompetenceniveauet. De folk, vi har sat ind, kan reglerne på rygmarven. Samtidig kan vi hjælpe med at rette oplysninger over telefonen,« siger Richard Hanlov.

Renter på restskat

Selv om en meget stor del af proceduren er automatiseret, er der alligevel en række indkomster og fradrag, danskerne selv skal gå ind og fortælle om.

KPMG har for Berlingske Business lavet en liste på 13 større eller mindre punkter, som man lige skal tage sig i agt for.

Ud over de store og kendte som hustrubidrag, kørselsfradrag og aktieindkomst gælder det også, hvis man har ejendom i udlandet eller udlejer sommerhus.

Når alle oplysninger er indberettet, gælder det herefter om at se efter, om man har restskat. For med de nye regler, der trådte i kraft for et par år siden, løber der nu renter på restskatten allerede fra 1. januar.

Det gælder også til trods for, at man på det tidspunkt slet ikke er klar over, om man har betalt for lidt i skat.

Tættere på skiven

Traditionelt er det en tredjedel, der har restskat og to tredjedele, der skal have penge tilbage.

»Vi arbejder hele tiden på, at folk rammer tættere på skiven og betaler den rigtige skat i første omgang. Det har vi en klar interesse i, for restskat kan drive folk ud i gæld,« siger Richard Hanlov.

De nye regler for renter på restskat giver en dag til dag-rente på 2,7 pct. Det vil sige, at hvis man har en restskat på 5.000 kr., så vil renterne fra starten af året og frem til på mandag være løbet op i 30-35 kr.

Reglerne har tidligere været under kritik, fordi man skal betale rente af et beløb, man ikke kender.