Det skal du vide om køb af projektbolig

Tocifrede prisstigninger lyder tillokkende. Men før du kaster dig ud i at investere i en projektbolig, er der en række ting, du bør overveje.

ARKIVFOTO. Kulturhavn har fået vokseværk og nu også afholder arrangementer i Nordhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

En bolig er en af livets helt store investeringer. Derfor skal man sørge for at tænke det grundigt igennem, inden man skriver under på en købsaftale.

For selv om der står 20 andre og vifter med kuglepennen ved åbent-hus-arrangementet, er det ingen garanti for, at der også er rift om boligen, den dag man gerne vil sælge den igen, advarer ejendomsmægler Lone Bøegh Henriksen, som er indehaver af ti forretninger i Home-kæden i København med speciale i projektlejligheder.

»Man skal aldrig gamble med sin privatøkonomi, når man køber en bolig. Det er vigtigt at huske, at det også kan gå den anden vej. Derfor skal man også være meget bevidst om den risiko, man tager, når man køber en projektbolig,« siger hun.

Jo tidligere i byggeprocessen, man slår til, desto større er risikoen, da det er umuligt at forudsige, hvordan priserne vil udvikle sig to år frem i tiden. Derfor er det meget almindeligt, at de første lejligheder i et projektbyggeri bliver solgt med fem-ti pct. rabat, forklarer Lone Bøegh Henriksen.

Købte man en projektlejlighed i København for to år siden, som står færdig nu, har man altså virkeligt skudt papegøjen, da man både har nydt godt af rabatten og de massive prisstigninger. Omvendt var der mange, der brændte sig gevaldigt på at købe projektlejligheder lige før krisen.

Lone Bøegh Henriksen oplever da også, at der er størst rift om de byggeprojekter, der nærmer sig en afslutning, hvor man rent faktisk kan se en bygning og komme ind i en prøvelejlighed. Også selv om priserne som regel bliver reguleret op undervejs i processen.

»Det er bare mere håndgribeligt, når man kan se, hvad man køber. Det betyder samtidig, at der er mindre risiko for prisudsving, hvilket både kan være positivt og negativt,« siger hun.

»Det er også vigtigt, at man ikke køber med spekulation for øje, men at det er et sted, man gerne vil bo i mange år. Der er masser af fordele ved at købe nyt, men man skal bare gøre sit hjemmearbejde ordentligt. Det er ikke en lotterikupon – men en bolig, man køber,« siger Lone Bøegh Henriksen.

Vil man sikre sig, at boligen er til at komme af med igen, skal man først og fremmest gå efter de bedst beliggende i byggeprojektet.

»Det er typisk dem, der ligger øverst og ofte også har vandudsigt. Der skal helst være store altaner, og værelserne skal være godt disponeret. Vi kan se, at der er mest efterspørgsel på dem med tre rum. Hvis boligen bliver for speciel og liebhaverbetonet, vil der som regel være færre købere, fordi priserne bliver for høje til, at almindelige mennesker har råd,« siger hun.

Kan ende i en dum situation

Det er også en god idé at kigge i lokalplanerne for området, påpeger John Norden, der er partner i Mybanker.dk.

»Hvis den har en unik placering med f.eks. kig til vand, skal man sikre sig, at udsigten ikke pludselig forsvinder, fordi der skal bygges foran. Samtidig skal man sikre sig, at finansieringen med 80 pct. belåning i realkredit er på plads, selv om der måske er halvandet år til, at byggeriet er færdigt.«

Han henviser til, at realkreditten i lyset af den senere tids massive prisstigninger er blevet mere tilbageholdende med at give fuld belåning på 80 pct., især når det gælder de dyreste boliger.

»Hvis man både bliver ramt af, at lejligheden ikke er steget, når man på et tidspunkt skal flytte ind i den, og man ikke kan låne 80 pct., kan man ende med at stå i en dum situation. Desuden skal man aldrig tage det første og bedste lånetilbud, men se sig lidt for, da der er forskel på realkreditselskabernes priser,« siger han.