Det kan topskattelettelserne betyde for dig

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil sænke topskatten fra 15 procent til ti procent for de omkring 450.000 danskere, som tjener mellem 467.000 kroner og en million kroner om året. Her kan du se, hvordan det vil påvirke din pengepung.

Sådan vil regeringens forslag om lettelser i topskatten påvirke din privatøkonomi. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen lægger i 2025-planen op til at hæve grænsen for, hvornår man skal betale 15 procent i topskat, til en årlig indkomst på en million kroner. Samtidig vil man indføre en såkaldt mellemskat på ti procent for de omkring 450.000 danskere, som tjener mellem 467.000 kroner og en million kroner.

Danske Bank har beregnet, hvor meget det kommer til at betyde for de danskere, der i dag betaler topskat.

»Alle, som betaler topskat nu, får en besparelse. Men den stopper i kroner og ører for dem, der tjener over en million kroner. I procent er besparelsen størst for den gruppe, der tjener mellem 467.000 kroner og en million,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, til Berlingske Business.

Hvis man eksempelvis har en personlig indkomst på 600.000 kroner, vil skattelettelsen betyde, at man får en besparelse på godt 6.600 kroner om året – eller 550 kroner om måneden. Ved en indkomst på en million kroner, lyder besparelsen på 26.600 kr. om året, hvilket svarer til omkring 2.200 kroner om måneden.

»Jo højere du kommer op i nærheden af millionen, jo flere penge sparer du. Men hvis man tjener to millioner kroner, er det stadig samme besparelse, som hvis man tjener en million kroner,« forklarer Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun understreger, at forslaget altså også betyder flere penge mellem hænderne for dem, der tjener over en million krone. Det er dog ikke i samme størrelsesorden, som hvis regeringen fulgte Liberal Alliances krav om at sænke topskatten med fem procentpoint for alle med en indkomst over 467.000 kroner.

I så fald vil en person med en årsindkomst på to millioner kroner få en besparelse på 76.600 kroner om året i stedet for de 26.600 kroner, som der er udsigt til med regeringens 2025-plan.

»Gruppen, der tjener mere end en million kroner, er ikke voldsomt stor. De fleste ligger tæt på regeringens grænse, og de vil få en gevinst,« siger privatøkonomen.