Det er svært at smide lejere ud

Tusinder af boligejere har opgivet at sælge deres ejerbolig og lejer i stedet ud i håb om bedre tider. Men selv om der er lavet tidsbegrænsede lejekontrakter, er det usikkert, om lejeren kan smides ud, når de bedre tider indtræffer.

Der er ifølge en boligadvokat mange faldgruber og misforståelser blandt boligejerne, når de ønsker at leje ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen

Det er fristende at leje sin ejerbolig ud, hvis den ikke kan sælges til den ønskede pris – især hvis man står med to huslejer – men det kan være en farlig løsning, for i mange tilfælde vil det være umuligt at smide lejeren ud.

Krisen på boligmarkedet har netop fået tusinder af boligsælgere til at opgive et salg og leje boligen ud i forventning om bedre tider. Men det er en farlig vej at gå, lyder det fra en boligadvokat:

»Det er ikke ukompliceret at gå fra at være boligejer til at være udlejer. Vi har mange kunder, som er kommet i klemme, fordi de ikke kender reglerne,« siger boligadvokat hos advokatkæden Advodan, Hans Christian Færch.

Han siger, at der er mange faldgruber og misforståelser blandt boligejerne, når de ønsker at leje ud:

»Det er eksempelvis en udbredt misforståelse, at en udlejer altid kan opsige en lejer, hvis blot boligen ikke lejes ud for mere end to år ad gangen. Sådan forholder det sig imidlertid ikke,« siger Hans Christian Færch.

Det første han siger til sine kunder, når de beder om hjælp til at leje en tilsyneladende usælgelig bolig ud, er, at han ikke kan udstede en garanti for, at det overhovedet er muligt at smide lejeren ud igen, når boligen skal sælges. Heller ikke selv om lejekontrakten er midlertidig.

Svært at opsige lejer

For overhovedet at lave en tidsbegrænset udlejning skal begrundelsen være rimelig. Men der er i lejeloven ikke taget stilling til, om en tidsbegrænsning begrundet med ønsket om at få en bedre salgspris om et stykke tid, er rimelig:

»Det er derfor en sag, som boligretten skal tage stilling til i de konkrete sager. I værste fald risikerer man at have en lejer boende på ubestemt tid. Risikoen for dette er under alle omstændig­heder større, hvis lejemålet er forlænget flere gange med den samme lejer. Så kan det blive svært at opsige lejekontrakten,« siger Hans Christian Færch.

Det er ellers den almindelige opfattelse, at man sagtens kan have den samme lejer boende i flere år, bare lejekontrakten fornys hvert andet år. Men det er altså langt fra tilfældet.

Heller ikke selv om lejerne skiftes ud hvert andet år, er det sikkert, at lejeren kan sættes ud. Det afhænger af en konkret vurdering i boligretten, og hvis lejer kan påvise, at udlejerne kun har lejet ud for at få en højere pris senere, er det mindre sandsynligt, at boligretten accepterer op­sigelsen af lejeren.

Venter flere retssager

Lejernes LO, der hjælper lejere, når der er tvister med udlejer, er overbevist om, at de mange frustrerede boligejere, der prøver lykken som udlejere, vil føre til en lang række sager, hvor lejer og udlejer er uenige om, hvorvidt en kontrakt kan opsiges

»Man kan roligt forvente, at vi kommer til at se mange sager. Og vi har meget stor sympati med de mange boligejere, der er endt i en gældsfælde, hvor de bliver nødt til at leje en bolig ud, fordi de ikke har råd til at betale afdragene. Men vores holdning er bare, at det ikke er rimeligt, at det skal gå ud over lejerne,« siger sekretariatschef i Lejernes LO, Claus Højte. Derfor finder han det kun rimeligt, at en boligejer ikke bare kan lade en lejer holde lejligheden varm, indtil ejeren kan få den pris, han finder passende.

Boligadvokaten hos Advodan mener, at det i mange tilfælde kan være bedst for en boligejer at undlade et salg:

»Udlejning kan selvfølgelig være eneste udvej, men vi anbefaler faktisk mange af vores kunder at overveje at tage tabet nu og komme videre i livet i stedet for at leje ud. Der er nemlig mange faldgruber,« siger Hans Christian Færch.