»Det er sjovt at løse små opgaver i hjemmet, og at man selv kan bestemme, hvad man vil købe for pengene«

Annika og Johann Kjeldsen i Roslev har taget app'en MyMonii i brug, når der skal fordeles pligter og lommepenge til parrets børn Katrine og Lasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hjemme hos familien Kjeldsen i Ros–lev ved Skive er der gået sport i at dække bord, tømme opvaskemaskine, støvsuge, give hundene mad og lægge vasketøj sammen.

De huslige pligter bliver oprettet inde i mobilappen MyMonii, som er en slags digital sparegris. Når opgaverne er udført, udløser de typisk mellem to og fem kroner i lommepenge. Og det er noget, der kan få husets to yngste beboere i sving.

Især Lasse på ti år finder stor motivation i at tjene sine egne penge:

»Det er sjovt at løse små opgaver i hjemmet, og at man selv kan bestemme, hvad man vil købe for pengene. Det er også godt, at man hele tiden kan se, hvor meget man har sparet op. Jeg sparer op til to ting i øjeblikket: En PlayStation og Farming 17, som er et spil til computeren,« fortæller Lasse.

Katrine, som lige er blevet ni år, kan også godt lide at hjælpe til derhjemme, men gør det ikke så meget for pengenes skyld.

»Jeg behøver ikke hele tiden at få penge for at hjælpe til, selv om det selvfølgelig er meget rart. Vi har jo allerede en masse ting. Men jeg har lige købt en bamse for nogle af mine penge, da vi var i Jesperhus. Den er så sød og blød og hedder Rasmus Rapand,« siger Katrine, som inden efterårsferien havde sparet næsten 500 kroner op.

Familien har brugt MyMonii i et halvt års tid. Og udover de penge, som Lasse og Katrine tjener i hjemmet, bliver der sat 25 kroner ind på den virtuelle konto hver søndag, fortæller børnenes mor, 33-årige Annika Kjeldsen.

»Før fik børnene ikke faste lommepenge. Det var mere noget med, at de engang i mellem fik en ting, når vi var ude at handle. Det fungerer supergodt med appen. Det er nærmest blevet en lille konkurrence om, hvem der kan tjene flest penge,« siger hun.

For Annika Kjeldsen er det dog vigtigt, at børnene ikke tager det som en selvfølge, at de skal have penge for alt, hvad de gør i hjemmet.

»De skal også lære at gøre tingene af sig selv. Derfor er der en forventning om, at de for eksempel rydder op på deres værelser og laver lektier. Men de er helt klart blevet mere bevidste om, hvad ting koster, og hvor meget de skal spare op for at få råd til dem,« siger hun.

Familien er desuden i gang med at teste MyMoniis nye børnebetalingskort, som er under udvikling. Kortet er forbundet med appen, så man kan betale direkte i butikkerne med de penge, man har sparet op.