»Det er ikke meningen, at vi skal score et overskud«

Pris og beliggenhed har været afgørende, da Charlotte Lerche og hendes mand for nylig foretog et forældrekøb.

Charlotte Lerche og hendes mand har netop foretaget et forældrekøb til sin søn. Beliggenheden været vigtig for dem og årsag til, at de har fravalgt en masse lejligheder. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Det skulle pludseligt gå stærkt, da 18-årige Oliver Lerche fra Vestsjælland fik en læreplads som kokkeelev i København.

Med udsigten til sene arbejdstimer og dårlige offentlige transporttider besluttede han sig for at indlede jagten på bolig i storbyen. Men det skulle vise sig at blive nøjagtigt lige så svært, som han og familien havde forestillet sig. Sådan fortæller Charlotte Lerche, der er mor til Oliver, og som netop har foretaget et forældrekøb.

»Det har føltes umuligt at finde en lejebolig. Samtidig er det rigtigt mange penge, man giver for at bo til leje, og derfor gik min mand og jeg ned i banken og spurgte, om forældrekøb kunne lade sig gøre for os, så vi kunne hjælpe,« siger Charlotte Lerche.

De mange valg

I banken gav de hurtigt grønt lys til et forældrekøb, og kort efter slog Olivers forældre til, da der i juni dukkede en toværelses lejlighed op i et område på Amager, som familien på forhånd kendte lidt til.

Dermed kunne Oliver Lerche for en måned siden flytte ind i en 50 kvadratmeter stor lejlighed tæt på metrostation og Amager Strand.

»Det er os som forældre, der har styret processen og bestemt, hviket område det skal være. Derudover havde vi blandt andet nogle krav til badeværelset, fordi vi skulle kunne sælge lejligheden igen, og fordi vi måske selv overvejer at flytte ind i den en dag,« fortæller Charlotte Lerche.

For forældrene har beliggenheden været vigtig og årsag til, at de har fravalgt en masse lejligheder.

»Vores søn er et ungt menneske, som gerne vil bo forholdsvis centralt, og det vil vi også gerne, hvis vi en gang skal overtage lejligheden. Og så har prisen selvfølgelig en indflydelse, men den har ikke en så stor indflydelse, at vi har købt i Hvidovre eller Taastrup,« siger Charlotte Lerche.

Ser man på historikken, har det for de fleste været en god investering at købe en lejlighed i København. Men Charlotte Lerche afviser, at det nylige forældrekøb er foretaget i håb om, at priserne stiger yderligere på Amager.

Ingen lille udgift

»Vi ved ikke, om vi sælger lejligheden om tre år, når vores søn er uddannet. Falder priserne meget, kan vi vente med at sælge og i stedet leje ud. Stiger de, er det jo fint, men det er ikke meningen, at vi skal score et overskud. Måske beholder vi den og flytter ind selv. Skulle vi over tid tabe penge på den, så finder vi nok ud af det, men vi tænker ikke, at det vil være de store summer.«

At købe en lejlighed er ingen lille udgift. For at få det hele til at løbe rundt er en af Olivers kammerater også flyttet ind i lejligheden på Amager, så der i alt er to om at betale husleje, forklarer Charlotte Lerche:

»Forældrekøb er ingen gavebod i vores verden. Vi vil godt lægge en udbetaling, og vi har også renoveret lejligheden, men vi vil ikke putte penge i den hver måned. Jeg tror også, at der er noget kvalitet i, at ens barn selv lærer at afholde sine egne udgifter.«