»Det er et pissegodt alternativ til at købe telefonen kontant«

Han har altid været bevidst om sin økonomi, og det har aldrig været et problem at spare op. 25-årige Marc Stahl Lagoni fra Solrød er uddannet finansøkonom fra Erhvervsakademi Sjælland og Berkeley College i New York. Til daglig arbejder han som forsikringsrådgiver hos Top Danmark.

Portræt af Marc Stahl Lagoni, som har købt mobiltelefon på afbetaling tre gange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Han har købt to mobiltelefoner på afbetaling og har planer om at finansiere den næste i rækken på samme måde.

Faktisk bryder Marc Stahl Lagoni sig ikke om at stå i gæld, men da han for nogle år siden skulle købe en telefon, så han en god mulighed i at betale den af over en periode.

»Jeg havde egentlig pengene. Men min daværende kæreste sagde til mig, at hun plejede at købe en mobil på afbetaling, og det var en rigtigt god måde, så man ikke skulle af med så mange penge på samme tid,« lyder det fra finansøkonomen.

Han og kæresten havde planer om at tage ud at rejse, så spørgsmålet var, om han skulle booke flybilletter og hotel, eller om han skulle lægge en stor sum penge for en ny telefon. Med beslutningen om at afbetale telefonen var der mulighed for begge dele.

Dengang indgik han en afbetalingsordning og betalte telefonen af over et halvt år. Da han omkring to år senere ville skifte telefonen ud, indgik han en aftale om at betale en ny telefon af over et år. Det er samme telefon, han har i dag.

»Jeg synes, at det er et pissegodt alternativ til at købe telefonen kontant. Også selv om jeg har pengene. Det er fuldstændig rentefrit. Jeg ser det, som om at jeg betaler ekstra i mit abonnement. I stedet for at give 130 kr. om måneden giver jeg bare lidt mere, fordi jeg skal afbetale samtidig,« siger Marc Stahl Lagoni.

Hans finansøkonomiske baggrund betyder, at han er bevidst om, at det kan gå galt for nogle, der køber flere ting på afbetaling. Men Marc Stahl Lagoni frygter ikke for sin egen økonomi.

»Det kan blive et kæmpe problem for folk, der ikke har styr på deres økonomi. Hvis du har en masse udestående regninger forskellige steder, kan det til sidst blive belastende, fordi du ikke har styr på, hvor meget du skal betale hver måned. Og så ender du med ikke at have nogen penge. Men jeg har aldrig været bange for at ende i den situation,« lyder det fra økonomen, der tilføjer:

»Det er faktisk derfor, jeg primært hader at købe over tid. Jeg kan godt lide, at jeg hver måned ved, hvad jeg har. Jeg hader at stå i gæld. Men jeg har styr på min økonomi. Og jeg skal aldrig nogensinde have et kviklån eller lignende. Afbetaling er også en form for lån, men når det er rentefrit, ser jeg det ikke på samme måde.«