Det bliver stadig sjovere at være boligsælger

Der er færre boliger til salg på det danske boligmarked, og samtidigt stiger priserne, viser tal fra Realkreditrådet.

Nordhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske boligkøbere har fået et mindre udvalg af boliger end for et år siden. Over hele landet, bortset fra København og Nordsjælland, er der kommet færre huse til salg. Samlet er der på landsplan 38.071 huse til salg i øjeblikket, hvilket er 844 færre end sidste år. Det viser Realkreditrådets udbudsstatistik for april 2016.

»Selvom der her i forårsmånederne sættes mere til salg, er boligudbuddet overordnet set skrumpet en smule over det seneste år. Det faldende udbud gør det lettere for sælgerne, fordi køberne ikke har helt så mange alternativer at vælge i mellem som tidligere,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Udbudsstatistikken viser også, at den gennemsnitlige udbudstid for huse er to uger kortere end for et år siden. Således tager det i dag i gennemsnit knap 10 måneder at sælge sit hus i Danmark.

»Det er et sundhedstegn, at husene ligger kortere tid til salg. Men mange steder i landet er udbudstiderne stadig lange. I Syd-, Vest- og Nordjylland er de gennemsnitlige udbudstider eksempelvis stadig over et år. De gennemsnitlige tal dækker naturligvis over store forskelle, og mange huse sælges langt hurtigere,« forklarer Ane Arnth Jensen.

Højere huspriser

Mens udbuddet af boliger er faldende, er priserne stigende. Det gør sig gældende over hele landet bortset fra Bornholm. I løbet af det seneste år er udbudspriserne på huse steget med 3,5 procent, og i dag sættes et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter til salg for cirka to millioner kroner. Det er dog stadig væsentligt billigere end et tilsvarende hus i København, der nu koster cirka 4,8 millioner kroner.

»Udbudspriserne på huse er kravlet op og er højere end for et år siden de fleste steder i landet. Det er dog fortsat i København, at det går stærkest. Her er udbudspriserne næsten 9 pct. højere end for et år siden,« siger Ane Arnth Jensen.

Ifølge boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, er der grund til at tro, at den store boligoptimisme vil forsætte. Hun forventer, at fremgangen i dansk beskæftigelse vil give flere appetit på at købe bolig.

»Næsten ligegyldig i hvilken retning du retter kikkerten, så er der i nær fremtid kun lave renter i udsigt - det vil holde gang i boligmarkedet, og selvom vi nok ikke skal forvente en gentagelse af den helt ekstraordinære handelsaktivitet fra i fjor, så ser det ud til, at salgsaktiviteten vil blive trukket mere bredt ud i landet, men todelingen af boligmarkedet mellem land og by være fortsat være til stede,« Mira Lie Nielsen.