Det bliver dyrere at sælge hus

Ejendomsmæglerne har det svært, og det får flere og flere til at arbejde efter regning og ikke det hidtil mest udbredte princip "solgt eller gratis."

Trængte ejendomsmæglere går bort fra "solgt eller gratis-princippet." Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: EDC

Krisen på boligmarkedet tvinger nu ejendomsmæglerne til i højere grad at sørge for at få fugle i hånden frem for at samle dem på tagryggen for at fange dem senere.

Med andre ord vil de i højere og højere grad have betaling for de konkrete opgaver med at sælge en bolig frem for at lade kunderne vente med at betale, til boligen er solgt. Og i modsat fald lade dem slippe gratis efter et halvt års forsøg på at sælge boligen - det såkaldte "solgt eller gratis-princip," som har domineret markedet siden midten af 1990erne.

"Salæret er højere nu, end da der var mest fart på boligmarkedet, og prisen blev konkurreret ned, fordi det var let at sælge boligerne. Der bliver også ændret i salærstrukturen, fordi det er et problem at arbejde gratis i de mange tilfælde, hvor boligen ikke bliver solgt," siger vicedirektør i Dansk Ejendomsmæglerforening Thomas Torp.

Det bekræftes af to af landets største boligmæglerkæder, EDC og Home. I begge kæder går flere og flere mæglere over til en anden betalingsform end "solgt eller gratis."

"Mange steder bruges "solgt eller gratis" ikke mere. Men i nogle tilfælde kan det godt aftales, hvis mægleren mener, at det er muligt at lave et hurtigt salg," siger kommunikationschef i EDC Jan Normann.

Kæden arbejder med to typer aftaler:

  • En aftale hvor kunden kun betaler for de nødvendige offentlige dokumenter til salget i tilfælde af, at boligen ikke bliver solgt.
  • E aftale, hvor kunden desuden betaler for markedsføringen af boligen - også selv om den ikke bliver solgt.

I begge tilfælde forfalder det fulde salær, når boligen bliver solgt.

Læs også: København kommer først ud af boligkrisen

Konkurrenten Home opererer med tre forskellige salæraftaler. Foruden de to typer aftale, som EDC også tilbyder, så har Home en tredje model, hvor kunden efter regning betaler alle de konkrete omkostninger til mæglerens arbejdskraft, annoncerne, dokumenterne og så videre.

"Det går helt klart i retning af andre betalingsformer end "solgt eller gratis." Mæglerne er nødt til at tage noget for deres arbejde - også selv om boligen ikke bliver solgt. Og kunderne kan godt forstå, at en mægler ikke kan arbejde med at sælge deres bolig for dem i et halvt år uden at få betaling for det," siger Niels Carstensen, kommunikationschef i Home.

Der er dog fortsat nogle af de største mæglere med flere butikker i Home-kæden, der tilbyder "solgt eller gratis" som hovedregel.

"Nogle af de store har kræfter til at investere i markedet og dermed forsøge at udkonkurrere nogle af de mindre konkurrenter," siger Niels Carstensen.

Den konkrete pris for at indhente de nødvendige dokumenter og dermed den laveste betaling for at få sat en bolig til salg er mellem 1.000 og 2.000 kroner, oplyser Niels Carstensen.

Regningen for en annoncepakke af standardstørrelse koster mellem 10.000 og 15.000 kroner, og derefter kommer betalingen til mæglerens arbejde, der kan variere meget.

”Prisen på at sælge en bolig er jo i gennemsnit omkring 50.000 kroner. Men det dækker jo salg af alt fra grunde over lejligheder til store villaer. En dyr villa i Nordsjælland kan det godt koste op til 150.000 kroner at sælge, hvis det tager lang tid,” siger Niels Carstensen.

Læs også: Årets største boligafslag