Det betaler sig at tage en risiko med pensionerne

Pensionsekspert Jørgen Svendsen guider os rundt i det ofte komplicerede pensions-univers.

ARKIVFOTO 2008 af PFA (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investeringsåret 2016 fik både indledningsvis og ikke mindst i årets løb mange dystre forudsigelser med på vejen af de mange vismænd og spåkoner i investeringsbranchen.

Kritikken omfattede bl.a. de »alt for højt værdiansatte aktiemarkeder« samt dystre udsigter for finansmarkederne i tilfælde af Brexit og valget af Donald Trump som amerikansk præsident.

Men usikkerhederne på markederne blev hurtigt erstattet af optimisme og særligt »Trump-effekten« tilførte en fordobling af afkastet på de sidste amerikanske aktier de sidste måneder af året. Værdien af taktisk aktivallokering og evnen til at agere på de rette tidspunkter. Investeringsåret 2016 blev som vanlig et år, hvor de store aktiestigninger og -fald lå på ganske få dage. Gættede du rigtigt på aktiestigninger efter det overståede amerikanske valg, var der afkast at vinde.

Danica overhalede hovedkonkurrenten PFA, hvor særligt de sidste to måneder af året gav det afgørende forspring. Det var bl.a. Danicas større vægt af europæiske bankaktier i andet halvår, som gav pote i den indbyrdes konkurrence. Det må glæde Jesper Langmack, at han huskede at tage den gule afkastførertrøje med ved jobskiftet til Danica.

Værst gik det med taktikken hos Skandia Pension, som endte med blot 1,2 pct. i afkast for hele 2016. Morten Halborg og hans investeringsteam fik helt fejlbedømt Trump-effekten for aktiemarkederne og missede.

Allerbedst gik det med taktikken hos Pædagogernes Pension, hvor den nye CEO, Sune Schackenfeldt, har fundet et helt andet gear. Pædagogernes Pension fik stille og roligt øget aktierisikoen i både tredje og særligt fjerde kvartal samt købt ekstra ind i blandt andet mindre amerikanske aktier på bekostning af danske aktier. En vindertaktik som samlet sikrede, at Pædagogernes Pension ender i toppen af afkastskalaen for 2016 – se tabel 1.

Sune Schackenfeldt var i sit tidligere virke i PFA Pension ansvarlig for kunderne, og han sikrede en betydelig kundetilgang, fordoblede omsætningen og kunne ikke mindst bryste sig af ikke at have mistet én eneste større firmakunde i syv år i træk. Ham må PFA savne nu. Til gengæld kan pædagogerne glæde sig over at have fået Sune Schackenfeldt. Det er et kup.

Nordea gør det ganske flot med deres indeksprodukt, Vækstpension Index.

Næstbedst i 2016 med bedst på tre års sigt finder vi Nordea Pension med deres state of the art-indeksprodukt.

I figur 1 og figur 2 er vist vinderopskriften på Nordeas opsparingsprodukt. Det er baseret på ti underliggende aktivklasser (indeksfonde fra BlackRock), som samlet set giver en solid risikospredning. Nordeas koncept kører helt fint uden aktiv forvaltning.

Det er billigt, meget billigt med bare 0,5 pct. i ÅOP. Men trods den lave kundepris er det altså godt og robust skruet sammen. AP og Skandia Pension har til sammenligning ikke haft samme succes med deres tilsvarende koncepter, som det ses i tabel 1, ligger de to helt i bunden af afkastskalaen set over tre år.

Hos AP Pension har de taget konsekvensen af de utilfredse afkast resultater og helt nedlagt deres indekstilbud, og Skandia bør vel overveje det samme eller forsøge at kopiere Nordeas gyldne indeksopskrift.

Det tavse flertal af pensionskunder i gennemsnitsrente produkterne havde endnu et trist år med alt for lave kontorenter.

Helt i bunden af afkastskalaen finder vi det store tavse flertal af for længst glemte pensionskunder. Dem som på trods af utallige opfordringer siden 2008 fortsat ligger og putter sig med deres nominelle ydelsesgarantier.

Hos de fire store pensionsselskaber – PFA, Danica, Nordea og SEB Pension – har der de sidste tre år være cirka 60 pct. kunder i gennemsnitsrente og 40 pct. i markedsrente.

Det er altså ikke rigtig lykkedes de fire store at rådgive deres kunderne tilstrækkeligt proaktivt om et økonomisk meget betydningsfulgt pensionsomvalg.

I tabel 2 ses nøgletal for tre af pensionsselskaberne omhandlende netop produkterne med gennemsnitsrente. Sampension tilbyder i 2017 en flot kontorente på 5,3 pct., mens PFA i bunden for andet år i træk blot giver 1,5 pct. i kontorente.

Er du PFA-kunde og fortsat parkeret med en opsparing i gennemsnitsrente, kan det være en god idé selv at være proaktiv: Ring og spørg om et konverteringstilbud – ved et produktskifte til markedsrente. PFA har et løbende tilbud, hvor du kan veksle dine små garantier til en kursgevinst ved produktomlægningen. En forbilledlig løbende tilbudspakke, som Nordea, SEB, TOP og AP også burde servicere deres pensionskunder med. Jørgen Svendsen er aktuar og og direktør i AFPR. Forsikringsmægler. Rådgiver inden for forsikring og pension. Tidligere ansat som direktør i pensionsselskaber og mæglervirksomhed. Email: js@afpr.dk