Desperate sælgere: Det er mæglerens skyld

Antallet af husejere, der skifter mægler undervejs i et hussalg, stiger stærkt.

Boligsælgere og ejendomsmæglere er ikke hinandens bedste venner for tiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bech

Hvis huset eller lejligheden ikke bliver solgt så hurtigt, som sælgeren håber, så er det nok, fordi mægleren ikke gør sit arbejde godt nok. Sådan tænker flere og flere boligejere, som er stødt mod en mur i deres bestræbelser på at trænge igennem på et fastlåst boligmarked.

Det siger Dansk Ejendomsmæglerforenings formand Steen Winther-Petersen til Bolius, Boligejernes Videncenter.

"Når vi har en markedssituation som nu, gør sælgerne sig ofte fornyede overvejelser, når huset ikke bliver solgt. ”Skal vi forlænge kontrakten, eller skal vi skifte?” Og der er der mange, der tænker, at det ”nok er mæglerens skyld”, at huset ikke er solgt," siger Steen Winther Petersen.

Der findes ifølge Bolious ikke håndfaste statistikker over, hvor mange der skifter mægler midt i et forløb; derfor er der ikke konkrete tal for, når sælger opsiger samarbejdet – eller mægleren gør det.

"Men tendensen er klart, at når mæglerne efter at have haft et hus til salg i et halvt år oplever, at det ikke at realistisk at få det solgt, og sælger ikke er villig til at gå ned i pris, så vil flere og flere mæglere sige, at så må sælgeren videre til en anden mægler. For det er ingen glæde for nogen parter at have et hus til salg, hvis man ikke har en god løbende dialog og tillid til hinanden," siger kommunikationschef Jens Meyer fra Danbolig.

Ingen regning!

Antallet af klager over ejendomsmæglere er nogenlunde konstant på 280 sager om året, men der er på dete seneste sket en ændring i indholdet af klagerne:

Hvor det under opturen på boligmarkedet typisk handlede om, at sælgeren var utilfreds med, at mægleren havde krav på salær, selv om boligerne nærmest blev revet væk, inden de blev annonceret til salg, så klar sælgerne nu typisk over, at mægleren skal have honorar, selv om det ikke lykkes at sælge boligen inden for aftaleperioden.

Det springende punkt kan ofte være, at mægleren ønsker at sætte prisen ned undervejs. Det er ikke alle sælgere indstillet på.

"I øjeblikket er der stort set en diskussion om prisen med sælgerne i hver eneste sag. Mange sælgerne kan ikke forstå, at lige netop deres hus skal ned i pris, for ”det er jo et unikt hus”, og det gør det heller ikke nemmere, at der er kommet en ejendomsvurdering, der er højere end det, ejendommene kan sælges til i dag," siger Ellen Johnsrud til Bolius. Hun er ejendomsmægler i Roskilde for Danbolig-kæden.

En mægler kan godt vælge at opsige aftalen, hvis sælgeren ikke vil justere prisen, men så kan mægleren ifølge praksis fra Klagenævnet for Ejendomsformidling heller ikke sende en regning til sælgeren, skriver Bolius.

Læs også: Sommerhuse er sværest at komme af med