Desperate lejere snydes af udlejere

Udlejere udnytter situationen, fordi antallet af lejeboliger i mange år er faldet i Danmark, og handlen med ejerboliger er gået i stå.

Foto: Arkivfoto: Michael Bothager. Søgningen efter lejeboliger er så intens, at mange udbydere skruer huslejen ulovligt i vejret - og lejerne accepterer det.
Læs mere
Fold sammen

Tusindvis af danskere jager febrilsk en lejebolig. Situationen er så desperat, at mange ikke tøver med at lægge billet ind på lejligheder, hvor huslejen er omkring dobbelt så høj som tilladt, skriver Politiken.

Avisen har bedt Lejernes Landsorganisation, LLO, gennemse 20 lejlighedsannoncer fra Den Blå Avis' netportal. Alle 20 lejligheder vurderes at være prissat højere, end lejeloven tillader.

»Ved fire af lejlighederne er huslejen endda over dobbelt så høj, som den burde være«, siger jurist Bente Kristensen, LLO, til Politiken.

En ulovligt høj husleje holder dog ikke folk fra at lægge billet ind. En annonce, som Politiken indrykkede på Den Blå Avis' netportal, resulterede på 24 timer i 71 henvendelser, selv om lejen var tidsbegrænset, og huslejen var sat til næsten det dobbelte af det tilladte. Flere af de boligsøgende, som reagerede på annoncen, fortæller, at de har oplevet, at udlejeren forsøgte at udnytte deres situation.

»Det er dybt problematisk, at loven systematisk brydes«, vurderer forskningschef Hans Thor Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut:

»Det viser, hvor stor ubalancen i markedet er, når folk er parat til at leje på de vilkår, og det er et stort problem. Men det betyder også, at boligbestanden ikke matcher behovet - især ikke nu, hvor vi nærmer os studiestart, og hvor folk stormer markedet og vil leje hvad som helst«, siger Hans Thor Andersen til Politiken.

Baggrunden for, at udlejerne kan udbyde deres lejligheder til ulovligt høje huslejer, er, at der er akut mangel på billige lejelejligheder. Landets største lejeportal Lejebolig.dk havde i juni 46 procent flere søgninger og dobbelt så mange sidevisninger som i samme periode sidste år. Eksplosionen er et billede på hele situationen på boligmarkedet, vurderer Lejebolig.dk.

»Mange flere søger nu lejeboliger frem for ejerboliger. Vi oplever på det seneste, at folk søger lejligheder, som koster over 10.000 kroner om måneden«, siger direktør Michael Eggert fra Lejebolig.dk til Politiken.

Den udvikling kender man i LLO.

»Vi har haft en stigning på cirka 25 procent inden for det seneste halve til hele år. Det er ikke usædvanligt, at vi nu har omkring 25-30 personlige henvendelser på de to timer, vi har åbent for rådgivning. Førhen kunne det måske ske en gang hver anden måned, at der kom så mange«, siger Bente Kristensen fra LLO til Politiken.