»Derfor sværger vi til F1-lån«

Morten Arngren og Vicky Lindstrøm Hørbye er blandt de boligejere, der har sparet mange penge ved at have et etårigt flekslån – og holder fast i det, selv om det ikke længere er det billigste lån på realkredittens hylder.

Morten Arngren og Vicky Lindstrøm Hørbye er glade for deres F1-lån, da det er billigt og giver en større fleksibilitet. Det gør det muligt at tilbagebetale anden gæld hurtigere. ?Foto: Nils Meilvang
Læs mere
Fold sammen

F1-lån er lig med frihed og fleksibilitet for parret Morten Arngren og Vicky Lindstrøm Hørbye, der begge er 40 år.

De bor i det centrale København med deres to børn i en lejlighed på godt 90 kvadratmeter, som de købte i 2001. I dag er boligen vurderet til omkring 3,5 mio. kroner, og de skylder ca. 1,4 mio. kroner i den. De sværger til det etårige rentetilpasningslån (F1), da det ud over at have sparet dem for en masse renteudgifter også giver parret mulighed for at gnave hurtigt af på et andet lån i banken med en væsentlig højere rente.

»Vi havde et F3 på et tidspunkt, men ønskede mere dynamik. Det er for lang tid at være bundet til et lån i tre år. For mig handler det om de muligheder, der ligger bag lånet, og ikke så meget om selve renten. Nu har vi også noget fornuftig friværdi, hvilket er medvirkende til, at vi tør holde fast i F1-lånet. Vi er ikke så sårbare over for rentestigninger. Hvis vi var helt grønne på boligmarkedet, havde jeg nok ikke valgt et F1-lån. Det kræver, at man har plads i økonomien til, at renten stiger,« siger Morten Arngren, der er senior data scientist hos den digitale publiceringsplatform Issuu, mens kæresten er selvstændig med virksomheden Hørbye Grafisk Design.

»Min kæreste er iværksætter, så indtjeningen kan være svingende. Derfor giver det noget frihed at have et afdragsfrit F1-lån. Jeg har generelt den indstilling, at lån er noget, der skal ud af verden hurtigst muligt. Da det er bedst at komme af med den dyreste gæld først, vil vi hellere afdrage på prioritetslånet i banken,« siger han.

Morten Arngren, senior data scientist - og F1-fan

»Med et F1-lån kan man nedbringe hovedstolen på sit realkreditlån en gang om året, hvis man har pli nok til at spare op ved siden af.«


Det fungerer desuden som en slags kassekredit. Så hvis der i nogle perioder er lidt lavvande i kassen, kan de skrue lidt ned for indbetalingerne, forklarer Morten Arngren.

»Ved fast rente med afdrag betaler man de første mange år stort set kun renter. Efter fem-ti år har man ikke betalt særlig meget af på hovedstolen. Med et F1-lån kan man nedbringe hovedstolen på sit realkreditlån en gang om året, hvis man har pli nok til at spare op ved siden af.«

Det gør parret med en såkaldt ekstraordinær indbetaling. Og det burde der også være råd til, hvis man har haft F1-lån frem for et fastforrentet 30-årigt lån under hele finanskrisen – og altså ikke har fyret pengene af på forbrug.

60 milliarder kroner i besparelse

Det populære etårige rentetilpasningslån har nemlig tjent boligejerne godt. Mens man i 2009 skulle betale omkring 3.900 kroner før skat i rene renter for et F1-lån på en mio. kroner, var renteudgiften i begyndelsen af 2015 faldet til bare 400 kroner om måneden. Alt i alt vurderes boligejere med F1-lån at have sparet over 60 mia. kroner i renteudgifter i perioden 2009-2014 sammenlignet med dem, der har haft et fastforrentet lån. Det viser beregninger, som Realkreditrådet har foretaget for Berlingske Business.

Og selv om både renterne på flekslån og fastforrentede lån de seneste uger har taget et hop op, er det ikke noget, der får Morten Arngren til at ryste på hånden.

»De rentestigninger, vi ser lige nu, kalder jeg bare lidt støj. Det er ikke noget, der forstyrrer min nattesøvn. Hvis renten pludselig begynder at stige meget, kan det selvfølgelig godt være, at vi vil overveje at skifte til f.eks. et lån med fast rente – eller hvis alt fejler, og jeg pludselig står uden indkomst,« siger han.

På trods af at det faktisk er billigere at vælge et treårigt flekslån såvel som et af de nye såkaldte »kort-lån«, er det heller ikke noget, der frister F1-entusiasten. Men han er opmærksom på, at der også er nogle gunstige muligheder ved fastforrentede lån, som man ikke har med et flekslån.

»Det er klart, at dem med fast rente i den lave ende kan score en pæn kursgevinst, hvis renten stiger. Den mulighed har jeg ikke.«

Et andet argument for, at parret holder fast i deres F1-lån, er grundskylden.

»For vores vedkommende er grundskylden steget med næsten 50 pct. Der er kun ét sted at tage den ekstra udgift fra, og det er vores almindelige indkomst. Så derfor kan F1-lån levere et større frirum til at klare den slags ekstra skatteudgifter,« siger han.