Derfor skifter du ikke realkreditselskab: Det æder 12 års besparelse

Når det koster op til 27.000 kroner at flytte et lån på 2,5 millioner kroner til et andet realkreditselskab, kan der ikke være reel konkurrence på markedet, mener Forbrugerrådet, som har sendt to løsningsforslag til erhvervsminister Troels Lund Poulsen.

Det tager 12 år at indhente omkostningerne ved at skifte realkreditinsitut. Henrik Hansen og hans kone Naomi har oplevet adskillige prisstigninger på sit realkreditlån og er godt utilfredse med at Totalkredit løbende forhøjer bidragssatsen på deres kreditforeningslån. De over vejer at flytte lånet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er så dyrt at skifte realkreditselskab, at der ikke er konkurrence om kunderne, så selskaberne dermed kan hæve priserne uden konsekvenser.

Sådan lyder Forbrugerrådets begrundelse for at indlede det hidtil hårdeste angreb på de omdiskuterede bidragssatser, løbende gebyrer på realkreditlån, som er steget kraftigt over den seneste håndfuld år. Priserne er nu så høje, at det tager en boligejer 12 år at indhente udgiften ved at skifte til et billigere realkreditselskab og få glæde af den ønskede besparelse. Det viser beregninger, som Forbrugerrådet har sendt til erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V).

»Det er massive prisstigninger, og det har betydning for så utroligt mange danskere, der har lån i deres boliger. Det kan betyde tusinder kroner om måneden i forskel, når satserne bliver skruet op på den ekstreme måde, vi har set over de seneste år. Bidragssatsen fylder nu i mange tilfælde mere end renten, så al glæden over lave renter er slugt af, at de har hævet administrationsgebyret – som jeg kalder bidragssatserne,« siger Anja Phillip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Sammen med de nævnte beregninger har hun sendt to konkrete forslag til at gøre flytning af realkreditlån billigere til ministeren og realkreditbranchen. Realkreditbranchens forklaring på prisstigningerne er blandt andet øgede kapitalkrav i kølvandet på finanskrisen. Men Anja Phillip mener, at kapitalkravene er ved at være opfyldt.

»Adskillige økonomer mener, at polstringen nu er på plads. Desuden ville man i en velfungerende konkurrencesituation jo ikke vælte hele regningen over på forbrugerne. Så er der noget galt,« siger hun.

Realkreditrådet er klar til at kigge på flytte­processen, men vil ikke love lavere omkostninger.

»Vi tager en dialog med Forbrugerrådet om dette, men det kræver en grundig analyse. Vi vil gerne se på løsninger, der kan gøre det enklere at flytte lån,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Kan det også blive billigere?

»Det må vi se på. Det er klart, at flytteomkostninger er omkostningsbestemte. Spørgsmålet er, hvem der skal betale dem,« siger hun.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, har flere gange efterlyst en kommission til at gennemgå realkredit­området.

»Jeg kan se, at bidragssatserne er steget helt uhæmmet. Og hvis vi ser en stigende rente, kan jeg som politiker ikke sige, at vi er på sikker grund. Vi laver jo stresstest af realkreditten, men vi har ikke lavet stresstest af landbrug, virksomheder og boligejere, hvis renten skulle stige. Så jeg synes, der er behov for et serviceeftersyn af hele realkreditsektoren,« siger han.

Dansk Folkeparti står foreløbig alene med ønsket. Generelt regner man med, at et realkreditlån kun »lever« i fem til syv år, før det konverteres eller indfries. Set i den sammenhæng siger Anja Phillip:

»Hvis den gennemsnitlige levetid på lån er nede på fem-syv år, holder det jo slet ikke, at det er så dyrt at skifte, hvis bidragssatsen hæves. Vi har beregnet, at det tager op til 12 år, før omkostningerne ved skiftet er tjent ind, og det betyder, at man reelt er stavnsbundet,« siger hun.

Forbrugernes formand påpeger desuden, at antallet af klager til realkreditankenævnet er fordoblet på to år til 113 i 2014.

»De fleste af klagerne vedrører bidragssatser og det urimelige i, at selskaberne bare kan skrue op for gebyrerne. Det står ganske vist i låneaftalerne, men det har forbrugerne svært ved at gennemskue i de komplicerede lånedokumenter, og folk er dybt frustrerede over det,« siger hun.