Der er penge at spare som netborger

Kommunerne vil belønne borgerne økonomisk for at bruge selvbetjening på nettet.

Hvis du selv kan klare ekspeditionen på nettet, skal du også have rabat, foreslår Kommunernes Landsforening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pungen er stjålet, og et af mange kort, der skal generhverves, er sygesikringskortet. En tur omkring kommunens borgerservice er normalt løsningen for størstedelen af danskerne. Nu vil Kommunernes Landsforening have borgerne til at bruge selvbetjening på nettet i stedet for den personlige kontakt i borgerservice, skriver Berlingske Tidende.

Kommunerne vil i stedet arbejde for en politik, hvor borgeren får en kontant belønning i form af en rabat på gebyret, hvis de benytter nettet.

Der er sund økonomi i at lokke danskerne væk fra skrankerne. Kommunedata anslår, at det koster 150 kroner, når en borger møder op på rådhuset for at få klaret en sag. Ringer vedkommende, er prisen 50 kroner, mens prisen er helt nede på fem kroner, når borgerne klarer det via nettet.

70 pct. af danskerne bruger netbank, mens eksempelvis kun syv procent bruger nettet, når de skal melde flytning, viser tal fra Kommunedata.

Gebyrer på eksempelvis pas, kørekort og sygesikringsbevis - både det gule og det blå - er lovreguleret. Landets kommuner vil derfor først kunne give en rabat, hvis Folketinget vedtager at ændre lovgivningen omkring gebyrerne.

Allerede nu anbefaler Kommunernes Landsforening deres medlemmer at give rabat ved online-tilmelding til kommunale tilbud, der koster penge, som eksempelvis den lokale musikskole, eller hvis ungdomsskolen har nogle fag, der koster penge, skriver Berlingske Tidende.