Den store nordiske TV-krig rammer Danmark

Et sammenbrud i prisforhandlinger mellem amerikanske Discovery Networks og norsk-ejede Canal Digital betyder, at tusindvis af danskere mister en række populære TV-kanaler. Omkring 2,5 millioner husstande i Norden bliver ramt.

Flere tusinde danske tv-seere kan mandag ikke længere tune ind på Kanal 5 og Brian Laudrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Danske TV-seere i tusindvis har mandag morgen mistet signalet til en række populære TV-kanaler som Kanal 4, Kanal 5 og Eurosport. De sorte skærme skyldes, at amerikanske Discovery, der ejer TV-kanalerne, vil have en højere pris for sine produkter, end kabel-TV-distributøren Canal Digital vil betale.

Prisforhandlingerne har stået på i flere måneder, inden de endegyldigt brød sammen i weekenden. Ifølge Canal Digital har Discovery fremsat helt urimelige krav om prisstigninger på flere hundrede millioner kroner for det nordiske marked. Canal Digital har fra mandag ikke længere ret til at sende Discoverys TV-kanaler i Danmark og resten af Skandinavien. I Danmark bliver omkring 200.000 husstande ramt af sort skærm på Discoverys kanaler.

»Vi beklager på det stærkeste, at vores kunder i øjeblikket mangler Kanal 5 og de øvrige Discovery-kanaler. Vi er meget skuffede over, at den amerikanske mediekoncern vælger at tage et så drastisk skridt, selv om de allerede i torsdags varslede, at de var villige til at gå så langt. Vi arbejder fortsat hårdt på, at få kanalerne tilbage så hurtigt som muligt«, siger Canal Digitals Danmarks administrerende direktør, Jarl Söderman, i en pressemeddelelse.

Prisstriden mellem Discovery og Canal Digital rammer også kunder hos Viasat, da Viasat har en aftale med Canal Digital for at kunne sende Kanal 4 og Kanal 5 fra Discovery.

Discovery sidder på en række rettigheder til topfodbold. Det gælder eksempelvis Premier League, Bundesligaen, den danske superliga og det danske fodboldlandshold.

»Jeg kan sagtens forstå, at det kan og vil lede til frustration hos Canal Digitals kunder, som gerne vil se vores kanaler. Vi håber derfor meget, at vi snart kan nå til en god aftale. En aftale, som tager højde for, at Discoverys kanaler vokser i popularitet efterhånden, som vi investerer i bedre indhold og sportsrettigheder som Premier League,« siger Christian Kemp, der er administrerende direktør i Discovery Networks Denmark.

Kanal 5 viste samtlige kvalifikationskampe frem mod den kommende EM-slutrunde i Frankrig, hvor det danske landshold i sidste ende missede billetten efter to afgørende kampe mod Sverige. Kanal 5 har også sikret sig rettighederne til alle Danmarks kvalifikationskampe til VM i Rusland i 2018, hvilket betyder, at kanalen også de næste år frem vil være den eneste danske TV-kanal, hvor danske TV-seere kan følge landsholdet. Næste betydningsfulde landskamp spilles dog første den 4. september, hvor Danmark tager imod Armenien i VM-kvalifikationen.

I Norden bliver omkring 2,5 millioner husstande ramt af den aktuelle TV-konflikt mellem Canal Digital og Discovery.