Den reelle ejendomsskat stiger

På trods af skattestoppet stiger skatten for landets boligejere på grund af beregningsmetoden.

Faldende boligpriser har betydet højere skatter til boligejerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Skatteskruen strammes om landets boligejere. For et gennemsnitligt parcelhus er der sket en stigning i ejendomsværdiskatten på 18,5 procent, siden den var lavest i begyndelsen af 2008, oplyser BRF Kredit.

Den oprindelige ejendomsværdiskat er på en procent af boligens værdi, der ligger under 3.040.000 kroner og tre procent derover. 

Skattestoppet i 2001 medførte, at boligejerne betaler skat af 2001-vurderingerne tillagt fem procent. Og mens boligpriserne steg mere end det, faldt den effektive og reelle beskatning.

Nu har situationen i et par år været den modsatte. Boligpriserne er faldet, og dermed aftager værdien af skattestoppet, så boligejerne oplever en stigende effektiv ejendomsværdiskat, skriver BRF Kredit.

Med de nuværende boligpriser er der sket en stigning i skatten fra 0,54 procent til 0,64 procent svarende til 18,5 procent.

"I kroner er det en "udhuling" af besparelsen på godt 1.600 kroner. For ejerlejligheder er udviklingen endnu mere dramatisk, idet der her er tale om en stigning fra 0,5 til 0,7 procent, hvilket mindsker fordelen ved skattestoppet med 2.660 kroner for ejerlejlighedsejerne," skriver BRF Kredit, som har lavet beregningerne på baggrund af et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter og et hus på 140 kvadratmeter.